НОВИНИ

Къде у нас жилищата са най-скъпи

Със 105% са скочили цените на панелните апартаменти в Русе през последните седем години

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 21.10.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Русе е на трето място по поскъпване на имотите в страната. Със 105% са скочили цените на панелните апартаменти в дунавския град през последните седем години, според данните на Националния статистически институт. По-скъпи са жилищата единствено в София и Пловдив.

Въпреки по-високите цени на жилищата в Русе, интерес не липсва. С ипотечен кредит преди дни Алкин Фехим купува тристайно жилище в центъра на града.

"Аз съм попадал на обяви, които достигат 1300 евро на кв.м. Смятам, че това е доста висока цена за имот в Русе. Може да се намерят по-евтини имоти по морето, отколкото тук в Русе", каза мъжът.

Не така мисли Христо Христов, който продава къщата си за повече пари, отколкото е дал за нея преди две години.

"Клиентът казва "Много пари искаш! И аз му задавам елементарен въпрос – купуваш я за 40 000 евро в това състояние, даваш 20 000 лева за покрив, 20 000 лева за изолация, 10 000 лева за баня и тоалетна. Ти колко пари ще ми искаш? Тогава вече се съгласяват с мен", заяви Христов.

Най- драстичен е ръстът в цената на новото строителство. Квадратен метър надхвърли 1200 евро. Въпреки рисковете, голяма част от апартаментите в Русе се продават още на зелено. А според брокерите именно големият интерес определя високите цени на имотите в града.

"Много фактори влияят върху цената -състоянието на сградата, общите части, наличието на асансьор, разпределението вътре дали е удобно, има ли тераси, какво е изложението", каза брокерът Иванка Русева.

Ниските лихви по кредитите също са причина хората да инвестират в имоти.

"България в момента е с едни от най-ниските лихви в Европа. най-лесното е да си вложат средствата в имоти и така нареченото рентиерство – да си купя имот, да го дам под наем. Много хора, които живеят в чужбина и планират да се върнат в България също си влагат средствата в имоти", посочи Русева.

Въпреки динамиката на имотния пазар, спад в цената на жилищата в Русе скоро не се очаква.

Репортер: Пламенка Тонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям интерес към новите ваксини срещу COVID-19 в Пловдив
Голям интерес към новите ваксини срещу COVID-19 в Пловдив
Левски се справи с Варна ДКС на старта на новия сезон в НВЛ при жените
Левски се справи с Варна ДКС на старта на новия сезон в НВЛ при жените