НОВИНИ

Едва 20 от 200 камиона с хуманитарна помощ преминаха през Египет в Газа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:20, 21.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Първите камиони с хуманитарна помощ влязоха в Ивицата Газа през пункта Рафа. 20-те камиона доставиха 44 000 бутилки питейна вода, 60 тона храна и медицински материали. Граничният пункт отново беше затворен от египетска страна след преминаването на първия конвой. Помощта стана възможна след договорка между Съединените щати, Израел и Египет.

Камионите с хуманитарна помощ започнаха да преминават около 10 часа местно време. След кратък престой за проверки на границата от страната на Газа, те се отправиха към населените райони в анклава.

"Храна, вода и лекарства бяха транспортирани от Египет през пункта Рафа, предназначени само за жителите в южната част на ивицата Газа. Гориво не е доставяно", обясни Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Над 200 камиона, натоварени с общо около 3000 тона хуманитарни доставки, чакат от египетската страна на границата, но днес преминаха само малка част.

"Днес бяха 20 камиона. Броят им не е достатъчен, за да покрие нуждите, които растат предвид хуманитарната криза в ивицата Газа и влошаващите се условия", посочи Ахмад Насар, Катарски Червен полумесец.

Представителите на ООН ще следят за разпределянето на помощите, като с приоритет ще бъдат училищата, където хиляди хора са временно настанени, както и болниците.

"Помощите ще бъдат съхранени в складове в Хан Юнис и Рафа, откъдето ще се правят доставките на храна и медицински консумативи", заяви Махмуд Абу Ата, представител на Палестинския Червен полумесец.

Според Световната програма по прехраната към ООН в първата доставка за Газа има 60 тона храна, включително консерви. Световната здравна организация съобщи, че са набавени лекарства и медицински материали за 1200 души, както и лекарства за хронични болести за 1500 души. На този фон все повече са призивите пунктът Рафа да остане отворен и безопасното преминаване на хуманитарните конвои към ивицата Газа да продължи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Фейгин на временна 2-ра позиция след кратката програма на турнир в Ница
Александра Фейгин на временна 2-ра позиция след кратката програма на турнир в Ница
Ужасът на войната: За живота на агрегат и за трудното решение да останеш в Газа
Ужасът на войната: За живота на агрегат и за трудното решение да останеш в Газа