НОВИНИ

Ще спре ли работа бургаският "Лукойл" (Обобщение)

Парламентарна група на ГЕРБ внася предложение в Народното събрание за отнемане на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас"

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:02, 21.10.2023
Чете се за: 06:10 мин.
Политика
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентарна група на ГЕРБ внася предложение в Народното събрание за отнемане на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас". Това обяви на брифинг в партийната централа депутатът Делян Добрев. По думите му от тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то милиарди долари на година, а полза за българския потребител няма. От ДПС заявиха, че ще подкрепят ГЕРБ, а ДБ ще вземат решение, след като се запознаят с детайлите.

Заявка, че ГЕРБ планират понеделник да внесат проекторешение за отнемане на дерогацията на "Лукойл" направи още вчера в Русе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Днес то беше заявено и от Делян Добрев.

"За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл". Този път вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. Фактите с красноречиви - от тази дерогация печели единствено "Лукойл" и то милиарди долари на година, а ползите за българския потребител е никаква", заяви Добрев.

Подкрепа ГЕРБ ще търси от "Демократична България". Вече има гласувано решение на парламента дерогацията да продължи до октомври 2024 г. и то беше подкрепено от ГЕРБ. Това Добрев коментира така:

"Това решение беше взето под натиск на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме веднъж 7-дневен срок и веднъж 30-дневен, получихме заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с тези заплахи и гласувахме въпросния срок до октомври 2024 г. Сега не виждаме причина тази дерогация да остане и дори и да се повтори ситуацията със заплахи за падане на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме "за".

Все пак според Делян Добрев няма да се стигне до подаване на оставка на кабинета. Той обяви, че имат информация, че дерогацията се нарушава. Т.е. изнасят се горива и за Евросъюза, с което ефективно се заобикалят санкциите.

По думите му при падане на дерогацията няма риск от драстично повишаване на цените на горивата, тъй като това, че "Лукойл" купува евтин руски петрол, не се отразява по никакъв начин в крайната им цена и ние плащаме толкова, колкото в останалите европейски държави.

Заместник-председателят на енергийната комисия и депутат от ПП-ДБ Радослав Рибарски коментира в ефира на БНТ, че първо ще се запознаят с мотивите на предложението.

"Само преди броени дни мина решението, което предполага плавно преминаване. И цялата идея на дерогацията е именно за едно плавно преминаване, което да не доведе до дефицит на горива на българския пазар. Ролята на рафинерията е като доставчик освен за България на горива, а и за региона", посочи Рибарски.

От "Демократична България" заявиха че винаги са били за това да не се облагодетелства Лукойл но коментарите оставят за по-късно.

"Първо ще се запознаем с детайлите. През лятото имаше няколко консултативни съвета при премиера със служби и ресорните министерства. Те тогава изготвиха план, да видим докъде са, до видим възможен ли е срокът, който те предлагат. Както каза господин Добрев, ние от "Демократична България" винаги сме били за това да не се облагодетелства "Лукойл", коментира Божидар Божанов.

По-рано днес от ДПС разпространиха позиция на съпредседателя на парламентарната група Делян Пеевски, че партията подкрепя спирането на дерогацията с мотивите, че това е от стратегическо значение за България.

"ПГ на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас", защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани", се казва в позицията на Делян Пеевски.

От ДПС още в понеделник ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират Парламента какво се случва в "Лукойл".

"Още в понеделник ще изискаме доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информираме Парламента какво се случва в "Лукойл" - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците", пише още в позицията.

Темата коментираха и от БСП.

"Асен Василев, Кирил Петков, Денков от сутрин до вечер в главата им е Русия. Нито Асен Василев ще реши дали се продава "Лукойл", ще решат собствениците. Българските граждани плащат левчето", коментира Георги Свиленски - зам.-председател на ПГ на БСП за България.

Финансовият министър Асен Василев днес уточни, че ако се предлага нещо ново по отношение на Лукойл, то ще бъде обсъдено от цялото правителство. И допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" зависи единствено от собственика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни преди вота: Изборни атаки през фалшиви профили в социалните мрежи
Дни преди вота: Изборни атаки през фалшиви профили в социалните мрежи
Манчестър Сити удари Брайтън и се върна към победите във Висшата лига, Нюкасъл с разгром у дома срещу Палас
Манчестър Сити удари Брайтън и се върна към победите във Висшата лига, Нюкасъл с разгром у дома срещу Палас