НОВИНИ

Рибарски: Надявам се, че в мотивите за дерогацията няма да прозират интереси

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 21.10.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Запознаване с мотивите за предложението на ГЕРБ за дерогацията на "Лукойл" и вникване на детайлите. Това предстои за народните представители стана ясно от думите на заместник-председателя на енергийната комисия и депутат от Продължаваме промяната Радослав Рибарски в предаването "Говори сега" по БНТ.

"Само преди броени дни мина решението, което предполага плавно преминаване и цялата идея на дерогацията е именно за едно плавно преминаване, което да не доведе до дефицит на горива на българския пазар", обясни Рибарски.

Той посочи, че ролята на рафинерията е да бъде доставчик на горива освен за България, но и за региона.

"Ние внимателно ще се запознаем с мотивите и аз искрено се надявам, че вътре няма да прозира предизборна надпревара, кой ще е по-твърд спрямо "Лукойл". Още по-малко ми се иска да прозира някакъв замисъл за внос или интереси за внос на горива. При предходното разглеждане на този въпрос имаше доклад в НС, с който народните представители трябваше да се запознаят. Той именно засягаше какви са евентуалните последствия, какво трябва да се случи, за да премине рафинерията изцяло на алтернатива, различна от руския нефт. Така че ние ще вникнем в детайлите, но предпочитам това да не е поредна предизборна реторика", каза депутатът.

Темата коментира в Плевен и Кирил Петков. Според него правителството прави най-смислените стъпки във връзка и с диверсификацията на газа, и на местата, откъдето може да го купува, но също и не прави прибързани стъпки във връзка с горивата.

"Подходът към "Лукойл" е много систематичен", каза Петков, цитиран от БТА.

По негови думи премиерът Денков има умерен, но твърд подход и това ще даде "точно това, на което всички ние се надяваме - една нормална зима".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити удари Брайтън и се върна към победите във Висшата лига, Нюкасъл с разгром у дома срещу Палас
Манчестър Сити удари Брайтън и се върна към победите във Висшата лига, Нюкасъл с разгром у дома срещу Палас
Почина легендата сър Боби Чарлтън
Почина легендата сър Боби Чарлтън