НОВИНИ

Къде все още няма ток след обилния снеговалеж?

Вече трето денонощие десетки хиляди абонати в стотици населени места в страната са без ток

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:50, 28.11.2023 (обновена)
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Четвърти ден десетки хиляди души бедстват. В някои населени места официално е обявено бедствено положение, в други и без такова решение на местните власти хората трудно се справят без електричество и блокирани пътища. Беше дадено обещание от ниво държава до ниво електроразпределителни дружества тази вечер ситуацията да се нормализира.

Ето какво показват данните. Близо 27 000 домакинства остават без ток. В Западна България са повече - 16 000, по информация на Електрохолд. Днес няма нито едно населено място без ток в югоизточната част на страната, показва справка на ЕВН. Само в София-област пък 5000 абонати също остават на тъмно, а липсата на ток спря работата на аптеки и спешни отделения.

И към този час в няколко села в община Горна Оряховица са без електричество, защото снегът прекърши далекопровод. В софийската община Годеч започна поетапното пускане на тока.

Трето денонощие 90-годишната баба Радка е на тъмно, а за да не е и на студено сама цепи дърва на двора.

"Паля печката, сека дърва и стоя на тъмно. Страшно ли, тъмнина, не виждам. Вземам си рано лекарствата, докато се вижда. Трябва да ги вземам в 7 часа, а аз ги взимам в 5, защото да мога да ги прочета колко са", заяви Рада Петрова, село Върбица.

Социалният патронаж от Горна Оряховица всеки ден носи храна на самотната жена, но вчера тя останала без хляб. Бедстват и съседите на баба Радка, които са с малко дете. Това, което ги ядосва още повече е, че никой не им дава информация докога ще продължи бедственото положение.

"И днес ги чакам и питам защо вчера нямаше за мен хляб? Ами, защото пътищата са непроходими казаха", допълни Рада Петрова.

"Вече трети ден без електричество, наистина гадно е. Не е за приказване, студ!", коментира Александър, село Върбица.

"Много зле се справяме. Каквото има в хладилниците, всичко отива на боклука. Никой не мисли. Имаме дете, всеки се спасява както може". БНТ: Имате ли вариант сега да се топлите като няма ток? "Варианти има, ама пари няма. Никой нищо не ни дава. Информация няма. От тази сутрин звъня в енергото, оператори, все ни прехвърлят от оня на оня и никой нищо не казва", коментира Сание, жител на Върбица.

Уверенията на властите са, че до края на деня ситуацията ще бъде овладяна навсякъде в областта.

"Хората имат достатъчно техника, отзоваха се, бяха страхотни. Снощи на места се работеше до 22:00 часа вечерта. Големите ни притеснения бяха, тъй като на места имаше изоставени автомобили. Ние не знаехме дали има хора в тези автомобили. Вечерта беше просто пагубна. Полицията имаха готовност, ако наистина има живи хора, да изкараме танковете", заяви Николай Рашков, кмет на община Горна Оряховица.

На 300 километра от там нямат ток и в Годеч. Той ту идва, ту спира. В къщата на Юлиян Иванов, който има две деца, едното бебе, температурата е не повече от 10 градуса.

"Има за 4-5 часа, днес е имало ток, дошъл е, запалили сме го и изгасна преди един час. В момента няма ток. И седим и чакаме, молим се да дойде. Имаме малко детенце, топлим на газов котлон, когато се наложи нещо, включваме", допълни Юлиян Иванов, Годеч.

Липсата на ток обаче буквално застрашава животи. Оказва се, че Спешният център също е останал без електричество, а магистър фармацевтът Снежана Александрова е принудена да връща пациенти от аптеката си. За тези в по-тежко състояние е измислила начин.

"Върнах трима пациенти с електронни рецепти. Няма ток, няма интернет и не мога да ги обслужа. Преди малко жена с бронхопневмония, записах ѝ ЕГН-то. Спешният център няма ток. Не знам как се оправят. Сутринта тук нямаше джипита. Без ток няма как да се обслужат клиентите", коментира Снежана Александрова, магистър фармацевт, собственик на аптека в Годеч.

Два дни не са имали ток и в селата в общината.

На километри от там в труднодостъпна местност екипите на Електрохолд се борят от събота с последствията от природата, а на места и със старите далекопроводи.

Работата по отстраняването на тази авария продължава вече трето денонощие, служителите разчистват и паднали дървета. Буквално на няколко метра от тук високите дървета са надвиснали опасно над жиците и при нов бурен вятър или снеговалеж вероятно те ще паднат върху жиците и ще ги скъсат. И отново няма да има ток.

Със същите трудности се борят и екипите на "Енергопро" - дружеството, което обслужва Източна България. Наш екип засне работата по трасето на електропровода до шуменското село Зайчино ореше, което е без ток от три дни. А сигналите за аварии не спират да валят.

Инж. Венцислав Върбанов: На полето бяха паднали три броя стълбове, които днес изправихме. Това отнема време, трудоемко е.

БНТ: Колко аварии сте отстранили?

Инж. Венцислав Върбанов: В района мисля над 150.

Работата се затруднява допълнително от това, че снежните преспи са големи, а на места, както в бедстващите села в Горна Оряховица, заваля и силен дъжд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария остави без парно части от София - кога ще бъде възстановено топлоподаването? (ОБЗОР)
Авария остави без парно части от София - кога ще бъде възстановено топлоподаването? (ОБЗОР)
Футболистите на Барселона са изгубили доверието си към Шави?
Футболистите на Барселона са изгубили доверието си към Шави?