НОВИНИ

Кайл Ритънхаус е оправдан: знаковото дело срещу стрелеца отново породи спорове в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:17, 04.12.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съдебни заседатели оправдаха тийнейджъра Кайл Ритънхаус по обвинения в убийство и опит за убийство, извършени по време на протест за расова справедливост през август миналата година в град Кеноша, щата Уисконсин.

Съдебният процес и присъдата разпалиха отдавна тлеещи спорове в Съединените щати за правото да се носи огнестрелно оръжие, докъде се простират границите на самозащитата и различна ли е справедливостта за бели и афроамериканци.

Вижте повече в разговора на Паулина Найденова с журналиста Симеон Гаспаров

18-годишният Кайл Ритънхаус рухна в съдебната зала, облян в сълзи, при произнасянето на присъдата - невинен. 12 съдебни заседатели го оправдаха по петте обвинения, включително за убийство, отсъждайки, че е обвиняемият е действал при самозащита.

"Беше дълъг ден, дълги три седмици. Много сме щастливи с присъдата. Щастливи сме, че журито отдели време и положи неимоверни усилия. Имаше моменти, когато се съмнявахме и други, в които имахме вяра. Би било малко да кажем, че изпитваме облекчение. Кайл не е тук, той пътува към дома си и иска да си върне живота", заяви адвокатът му Марк Ричардс.

На 23 август 2020 г. в Кеноша, щата Уисконсин, избухват протести, провокирани от стрелба срещу афрокамериканец. Джейкъб Блейк е прострелян седем пъти в гърба от полицай и остава парализиран, а това отприщва вълна от недоволство срещу полицейското насилие и расизма. Протестите прерастват в размирици.

Двама загинаха при безредиците в Уисконсин

Два дни по-късно 17-годишният тогава Кайл Ритънхаус пристига в града от Илинойс, въоръжен с полуавтоматична пушка. И стреля - двама души са простреляни смъртоносно, а трети е ранен.

Защитата пледира, че младежът се е опитвал като доброволец да помогне на общността в Кеноша, като "защити" града от погроми, и е действал при самозащита. Обвинението пита защо Ритънхаус е нарушил вечерния час в град, в който не живее и който претендира, че защитава.

Процесът разпали и ожесточи споровете в САЩ за правото да се носи огнестрелно оръжие и за границите на допустимата самоотбрана. След решението, активисти го определиха като "тъжен ден за правосъдието в Америка".

Полицията изнесе своя версия за ареста на Джейкъб Блейк

Въпреки че всички участници във фаталния инцидент са бели, някои се усъмниха, че съдът би се отнесъл много по-строго с Ритънхаус, ако беше афроамериканец.

"17-годишно дете може незаконно да носи огнестрелно оръжие, да убие двама души и да си отиде вкъщи. Как гражданите на този град, окръг или щат да се чувстват в безопасност", пита Джъстин Блейк, чичо на Джейкъб Блейк.

Президентът Джо Байдън коментира, че вероятно много американци, включително той самият, се чувстват разгневени и притеснени, но ги призова да реагират спокойно.

"Приемам решението на съда. Съдебната система работи. Трябва да го спазваме", заяви президентът Джо Байдън.

Въпреки този призив, оправдателната присъда отприщи нови протестни шествия и сблъсъци. Споровете за за огнестрелните оръжия и расизма се задълбочиха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Републиканката Валери Пекрес се кандидатира за президентския пост във Франция
Републиканката Валери Пекрес се кандидатира за президентския пост във Франция
Роналдо се контузил при отпразнуването на победния гол срещу Арсенал
Роналдо се контузил при отпразнуването на победния гол срещу Арсенал