НОВИНИ

Как 21-годишният служител на Националната гвардия разкри тайните на Пентагона

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:44, 14.04.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

21-годишен служител на Националната гвардия на военно-въздушните сили на Съединените щати стои зад скандала Пентагонагейт. В продължение на седмици младежът е разпространявал информация с гриф "строго секретно" в интернет. Днес гвардеецът ще бъде изправен пред съда в Бостън.

ФБР арестува заподозрян за изтичането на документи за войната в Украйна

Град Дейтън, на около 50 км от Бостън. Малко градче с население от около 8000 души. Спокойствието е нарушено от внезапно появили се бронирани автомобили и тежковъоръжени служители на спецчастите. Млад мъж облечен с тениска и къси панталони върви към тях с вдигнати ръце. Следва арест.

Tова е 21-годишният Джак Тейшейра. Мъжът, който изправи на нокти американското разузнаване и главен заподозрян за Пентагонагейт. От 2019 г. работи като компютърен специалист в Националната гвардия на военновъздушните сили. Твърди се, че именно той е най-вероятният извършител на най-мащабното изтичане на секретна информация от Уикилийкс насам. В продължение на месеци Тейшейра публикува в социалната мрежа Дискорд секретни данни на Пентагона. Сред тях секретни военни документи за ситуацията в Украйна и други ключови за американската национална сигурност въпроси.

"Днес беше арестувам Джак Дългас Тейшейра във връзка с разследването на нерегламентирано разпространяване на класифицирана информация, свързана с националната ни сигурност", заяви Мерик Гарланд, министър на правосъдието на САЩ.

Изтичането на данни е можело да продължи още дълго, тъй като чат-групата, в която той ги публикувал, била от едва 20 - 30 души. В нея те споделяли общия си интерес към оръжията, разменяли расистки послания и видеоигри. Част от тях обаче решили да качат документите и в други интернет страници и така привлекли вниманието на службите.

Вашингтон отказва да разкрие какви точно данни е разсекретил арестуваният гвардеец. Към момента е известно, че освен за Украйна, са разпространени документи, съдържащи информация за съюзници на Съединените щати, сред които Израел, Южна Корея и Турция. Още вчера стана ясно и за дискредитираща информация като например факта, че е следена личната кореспонденция на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Службите ни работят неуморно, за да разкрият мащаба и ефекта от направените разкрития. В момента прецизираме начините, по които се осигурява достъп до класифицирана информация. Тук става дума за умишлено криминално деяние и грубо погазване на изискванията за боравене със строго-секретни данни", заяви бригаден генерал Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Негови съседи го описват като кротък и изключват възможността да е работил за чуждо разузнаване.

"Шокиран съм, живеем в малко градче и такива работи не се случват тук. Определено идеята му не е била особено добра. Много хора играят Майнкрафт, в крайна сметка всеки има достъп до всичко, което се качи в интернет", каза Хейдън Елинууд, съсед на арестувания.

снимки: БТА

"Той е добро момче, умно. Винаги е искал да стане военен. Честно казано дори сега, когато знам, че е допуснал националната ни сигурност да бъде изложена на риск, не бих си променил мнението за него. Мисля, че просто е искал да се направи на интересен, а не да навреди", каза Тайлър Елинууд, бивш съученик на арестувания.

Срещу Тейшейра е повдигнато обвинение в разпространяване на държавни тайни. Днес той ще се изправи пред съда в Бостън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България поведе на Дания на "Били Джийн Кинг къп" след победа на Лия Каратанчева
България поведе на Дания на "Били Джийн Кинг къп" след победа на Лия Каратанчева
Жозе Моуриньо: Момчетата играха достойно, имахме шансове да победим
Жозе Моуриньо: Момчетата играха достойно, имахме шансове да победим