НОВИНИ

Как автосервизи, железарски работилници и складове за скрап се оказаха безценни за украинската армия

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:45, 14.02.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Година след началото на войната Украйна използва много повече боеприпаси, отколкото НАТО успява да произвежда. Когато доставките на оръжие за фронта не стигат, цивилните украинци мобилизират силите и уменията си в полза на редовната армия.

Допреди година са били обикновени железарски работилници, складове за скрап и автосервизи. Но с напредването на войната вече запълват липсите на техника и оръжие за редовната армия. В тежката ситуация, която заплашва страната им, украинците са наясно, че трябва да взимат дръзки и неочаквани решения.

"Сражаваме се, като използваме нови партизански тактики. Така ни дойде идеята за създаване на тази военна машина. Унищожихме руска ракетна система "Град", взехме цеви от нея и започнахме да сглобяваме платформата", казва украински войник.

30-годишният камион, върху който е монтирана самоделната система за сваляне на дронове, бързо се доказва в полеви условия. Военните го предпочитат заради високата му проходимост, късата база и здравата каросерия, която е добра основа за изстрелването на снаряди. Далекобойните оръдия могат да свалят цели на 6000 метра и противодействат ефективно на дроновете камикадзде. Самоделната бойна техника се сглобява от доброволци недалеч от индустриалния град Кривой Рог.

"Преди войната имах свой бизнес в окупираната сега от руснаците територия. Държах сервиз за ремонт на автомобили. Работата не е нова за мен. Правя това, с което съм свикнал", каза автомонтьорът Васил Кулиш.

В железарската работилница бивши автомонтьори са създали и специален модел военни бъгита. Сръчните доброволци са произвели десетки леки превозни средства, които позволяват на военните да се придвижват бързо през пресечен терен и да обстрелват тежката вражеска техника с преносими противотанкови ракетни системи.

"Ще продължаваме да вършим това, докато има нужда от нас. Докато военните искат нашите коли, ще ги сглобяваме. Тъй като всички сме доброволци и никой от нас не взима пари за труда си, ние се гордеем с работата си. Вероятно тази гордост ни помага да продължаваме напред", заяви Витали Брижалов, създател на военно бъги.

450 километра по-далеч, на северозапад, автомонтьори от Киев превръщат стари коли във военни возила с подсилена конструкция. Антон Сененко координира работата на доброволците в един от сервизите в украинската столица. Тук пристигат автомобили като дарения от различни райони.

"Всъщност това са цивилни коли, използвани от земеделци. Понякога в колите, които идват тук, ние намираме парчета от дърва за огрев или оборска тор. Тогава разбираме, че някой фермер е дарил колата си на въоръжените сили и тя идва направо от полето, за да помогне на нашата армия", каза Антон Сененко, доброволец.

След сръчната намеса на механиците и автобояджиите, очуканите пикапи и старите джипове получават нова роля. Те, разбира се, не са предпочитаните от войниците нови блиндирани возила, но все пак са готови да служат вярно и да оправдаят по свой начин вечния израз "на война като на война".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов завърши 11-и в първия ден от тестовете във Формула 3
Никола Цолов завърши 11-и в първия ден от тестовете във Формула 3
Нов графит на Банкси в английския град Маргейт (ВИДЕО)
Нов графит на Банкси в английския град Маргейт (ВИДЕО)