НОВИНИ

Старите сгради във Варна се рушат - има ли план за възстановяването им

bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 14.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Старите сгради, които са част от историята на Варна, бавно се рушат. Издирването на собствениците отнема години, а някои от тях умишлено чакат имотите им да рухнат сами, за да използват парцела за ново строителство.

Законът позволява Община Варна да започне ремонт на такива сгради, но процедурите са дълги.

Въпреки че през последните няколко години във Варна бяха реновирани десетки стари къщи, сред които и паметници на културата, проблемът с неугледния вид на сградите в централната част на града остава. Много от тях са занемарени, други са пред саморазрушаване, а това ги прави опасни.

Старите къщи с невероятна архитектура придават неповторим чар на Варна. В годините след Освобождението в града започват да навлизат достиженията на западно и централноевропейската култура по отношение на сградостроителството.

"Това е линията, която е характерна за цялата страна, за всички български градове, които започват да се модернизират - да придобиват един европейски облик, като общината приема градоустройствени правила и виждаме изграждането на нови площадни пространства, улици, булеварди", заяви Християн Облаков, краевед.

За да се ремонтират къщи паметници на културата, има редица изисквания. Процедурата отнема и много време, затова от Община Варна правят всичко възможно да съдействат на собствениците, желаещи да приведат сградите в добър вид. Вече има реставрирани над 30 къщи.

"Става с много писане, с много комисии, с много огледи, срещи със собствениците, убеждаването им в това какво притежават, каква ценност притежават, за какво е ценна тя, че сградата, която притежават, не представлява само квадратни метри, а има и друга стойност, която като цяло прави имота им безценен според нас", каза още Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна.

Процесът с обновяването на старите сгради е труден. Обикновено собствениците на една къща са много, а част от тях са неоткриваеми, казват от общинската администрация.

Докато се стигне до издаване на заповеди, с които те да бъдат задължени да ремонтират имотите си, минават години. Често тези решения се обжалват, а това пречи на Община Варна да се погрижи за тези сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контрабандна валута за близо 300 000 лв. откриха митническите служители на "Дунав мост" 2
Контрабандна валута за близо 300 000 лв. откриха митническите служители на "Дунав мост" 2
Патрик Махолмс отпразнува триумфа от Супербоул в Дисниленд
Патрик Махолмс отпразнува триумфа от Супербоул в Дисниленд