НОВИНИ

На ръба на фалита: Все повече лозя край Мелник пустеят

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 14.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Малките винопроизводители от Мелнишкия район са на ръба на фалити заради нерегистрираните производители, както и заради повишените цени на торове и горива. Трудно намират купувачи за виното, а печалбите са минимални, затова и все повече лозя край Мелник пустеят или биват изкоренявани.

Винопроизводството е едно от основните препитания в Мелнишкия край. Заради трудностите при правенето на вино и реализирането му на пазара, лозята тук запустяват година след година. Винопроизводителят Тома Куртев, всяка година се грижи за все по-малко лозя.

"Имах около 40 декара лозя, намалих от тях доста и сега в момента произвеждам по-малко вино, защото е ниска цената изкупната и на гроздето и на виното. За да продадеш един литър, ти трябва да имаш и печалба и да ти останат средства да си покриеш разходите, къде с 4 лева и ще продадеш и ще попълниш разходите", каза Тома Куртев - производител на вино.

Разходите за торове и горива са тройни и дори четворни, пресмятат стопаните. Цената на едро на литър вино в момента е около 4 лева, като в сравнение с миналата година има съвсем леко повишение.

"При нас цената е по-висока, но не достатъчно, за да настигне инфлацията", заяви Митко Манолев - производител на вино.

"Лозята вече все по-трудно се обработват и затова много хора ги оставят", допълва Тома Куртев.

Малките производители смятат, че сивият сектор е основен проблем в бранша и очакват държавата да вземе мерки за справяне с нерегистрираните производители.

"Това е проблем не само на нас, а на държавата, защото не може да се спре сивата икономика, хората си отглеждат лозя, правят си вино и си го продават за по-малко пари, отколкото всъщност ние трябва да продаваме, съответно на нас ни е много трудно да се борим с тази нелоялна конкуренция", посочи Митко Манолев.

Освен с производството на вино, хората в Мелник се препитават и с туризъм. След пандемията посещенията в града рязко са намалели.

Репортер: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е готова да изпрати помощ за пострадалите от труса в Сирия
България е готова да изпрати помощ за пострадалите от труса в Сирия
Галъп: В началото на 2023 г. българите си обещават по-често да казват „Обичам те“, но са станали по-прагматични
Галъп: В началото на 2023 г. българите си обещават по-често да казват „Обичам те“, но са станали по-прагматични