НОВИНИ

Заради недовършени ремонти: Над 4000 студенти не могат да се върнат в общежитията си

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
12:31, 14.02.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 4000 студенти не могат да се върнат да живеят обратно в общежитията си заради започнати, но недовършени ремонти по сградите. Причината е, че парите, отпуснати за ремонт, са недостатъчни и фирмите са прекратили строителните дейности.

Призрачни сгради и празни общежития. Над 4000 студенти напускат общежитията си, с обещанието да се върнат след една година. Голяма част от тях обаче вече завършват, а ремонтите дори не са започнали.

Даниел Парушев, председател на НПСС: "През месец юли 2020г. МС отпусна 98 милиона за ремонт на студентски общежития. Две години и половина по-късно от тези отпуснати средства има неусвоени такива и 10 блока остават недовършени. Причината за прекратяването на ремонтите е поскъпването на строителните материали с 30-40%".

Емилия Хинкова, студент в УАСГ: "Студенти няма още от месец юни и в блока няма никого в момента, освен домакинката. Колегите са настанени по останалите ни блокове, които имаме на УАСГ, както и някои са отишли в блокове на други университети или пък на квартири".

Илиян Чабуклийски, студент в УНСС: "Не е нормално 800 души, които трябва да живеят в нашите общежития да ползват квартира, която е може би десет пъти по-скъпа от студентско общежитие, което е нормално, ремонтирано и хубаво в наши дни".

Антонио Дачевски, студент в НМА "Проф. Панчо Владигеров": "Има квартири, които са по една стаичка и са по 500 лв., има квартири, които са по половин стая и пак плащат 500 лв."

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС и гл. секретар на Съвета на ректорите в България: "Повечето ректори опитаха с писма до МОН и до Министерството на финансите да поискат допълнителни средства, но поради липса на бюджет, неуточнени взаимоотношения, неработеща методика за индексиране на разходите, получиха отказ, както и ние получихме отказ".

Днес студентите ще входират писмо до служебния премиер Гълъб Донев за отпускане на допълнителни 10 милиона за завършване на ремонтите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА се извини на Ливърпул за обвиненията след финала в Шампионска лига
УЕФА се извини на Ливърпул за обвиненията след финала в Шампионска лига
Продължават да откриват оцелели на 8-ия ден от труса, извадиха живи трима души
Продължават да откриват оцелели на 8-ия ден от труса, извадиха живи трима души