НОВИНИ

Как бензиностанциите се подготвят за новата отстъпка за горивата?

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 01.07.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, която трябваше да влезе в сила от днес, се отлага с няколко дни заради забавеното гласуване на държавния бюджет. Според собствениците на по-малки бензиностанции антикризисната мярка за горивата не е задължителна и всеки търговец сам решава дали ще я прилага.

Персоналът в по-малките бензиностанции се притеснява как ще се справи с всички технически данни, които трябва да обработи , за да могат шофьорите да получат отстъпката от 25 ст. на литър. Трудно могат да си позволят да наемат служители, които да се занимават само с това.

С увеличението на цените на горивата оборотът на една от бензиностанциите в Русе е намалял с 60%. Собственикът ѝ изчислява, че трудно може да задели 120 000 лева месечно, за да покрие държавната помощ за своите 10 000 клиенти. Не знае и кога ще си ги получи обратно. Освен това шофьорите вече няма да могат да ползват намалението, което са имали до сега с членска карта.

Всички шофьори днес искаха да разберат могат ли да заредят гориво по-евтино с 25 стотинки на литър.

Шофьор: Дали е влязло в сила?

Служител на бензиностанция: Влязло е в сила, но не е обнародвано в Държавен вестник. Няма как да знаем как ще стигат тия отстъпки до клиентите.

Заради скъпия бензин 72-годишната Лиляна Габровска държи колата си в гаража. Отстъпката няма да промени решението ѝ да кара автомобила си само два пъти в месеца.

"Когато се налага за болести, за снабдяване с продукти, тогава я изкарвам. Като заредя 40 лева по 25 стотинки, то е нищо на фона на всичко друго поскъпнало", каза тя.

"25 ст. на литър това е някакъв майтап. 12,50 лв. - това са две кутии цигари, смятам, че обикновеният човек може да преживее и без тази помощ. Помощ трябва за бизнеса", коментира Георги Георгиев - собственик на фалирала бензиностанция.

Затова собствениците на по-малките бензиностанции настояват държавата да спре износа на горива и да гарантира вътрешното потребление на нормални цени.

"Плащаме горивата авансово, плащаме си данъците авансово. Работим в условията на дъмпинг и спекула. Няма как тия неща да се комбинират, да има една стандартна отстъпка, плюс тия 25 стотинки. Ако човек плати с карта на литър - от 3 до 7 стотинки се плащат на банката", обясни Венцислав Пенгезов, собственик на бензиностанция.

А на касата се притесняват от опашките, които ще се извият.

"Номер на автомобила, талон... това нещо докато се въведе е сложно, ще става бавно", коментира касиерът Детелина Стоилова.

Според заетите в бранша, по-разумният вариант е да се раздадат на водачите талони за държавната отстъпка.

Репортер: Даниела Димитрова

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слабо захлаждане и валежи в събота
Слабо захлаждане и валежи в събота
Тенисистите ни до 14 г. са полуфиналисти на Европейската отборна купа и се класираха за Световното първенство
Тенисистите ни до 14 г. са полуфиналисти на Европейската отборна купа и се класираха за Световното първенство