НОВИНИ

Нечовешко отношение: Бебета са били връзвани в сливенската болница

Директори са получавали космически възнаграждения, установи проверка на МЗ

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:32, 01.07.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Бебета са били връзвани в болница "Иван Селимински" в Сливен, а директорът на столичната "Света Екатерина" е получил близо един милион лева като допълнително възнаграждение от 2019 г. досега. Това са част от резултатите от проверки на лечебни заведения, които днес огласи Здравното министерство.

Още първата проверка на Медицински надзор през февруари в МБАЛ-Сливен установява, че бебета са връзвани в нарушение на медицинските стандарти.

Връзват и то под формата на кръст крайниците, обясни доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

При внезапна втора проверка три месеца след първата, надзорът установява, че тази практика не е преустановена.

Нечовешко отношение, състави на престъпление, измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение, каза доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Това беше последният случай, при който се приемат две близначета и почват да обслужват едното дете и с колежката го е вързала, за да не падне детето, каза Елена Димитрова - санитар в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Действително това е нарушение на правилата, които ние сме въвели. Атаката е срещу мен, защото аз като председател на сдружението на областните болници неколкократно пред МЗ и НС съм казвал своето мнение, че в момента това, което като политика се прокарва в държавните болници ще доведе до влошаване на тяхното състояние, каза д-р Васислав Петров - директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Като смущаващ, но законен определиха здравните власти фактът, че в столичната болница "Света Екатерина" 85% от всички възнаграждения по граждански договори са изплатени на изпълнителния директор. Става въпрос за над 950 000 лева за период от малко над три години.

При вземане на решение от съвета на директорите за сключване на договор с изпълнителния директор той е гласувал сам за себе си. Два от договорите влизат в сила със задна дата преди решението на съвета на директорите, каза доц. Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

Според доклада на министерството, в "Света Екатерина" са нарушавали закона за обществените поръчки, в болницата липсва система за финансово управление и контрол, няма критерии за получаване на ДМС.

За последните 10 години "Света Екатерина" е проверявана само един път. В изявление до медиите директорът й проф. Генчо Начев твърди, че в болницата има финансова дисциплина и е горд с постигнатото през годините. За парите, които е получавал по граждански договори казва, че това не са публични средства, а пари от пациенти, които желаят именно той да ги оперира и за тази дейност има разрешение от министъра на здравеопазването.

Проверката на здравните власти е установила нарушения още в русенската "Канев", УМБАЛ Пловдив, столичната Онкохематология, болница "Пирогов", както и при поръчки на антигенни тестове от регионалните здравни инспекции.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисистите ни до 14 г. са полуфиналисти на Европейската отборна купа и се класираха за Световното първенство
Тенисистите ни до 14 г. са полуфиналисти на Европейската отборна купа и се класираха за Световното първенство
Джокович сломи Кецманович за 14-и осминафинал на Уимбълдън
Джокович сломи Кецманович за 14-и осминафинал на Уимбълдън