НОВИНИ

Мината край Камчия е била със свалени предпазители, в бойно положение

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 01.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Водолази от Военноморските сили обезвредиха морска мина. Тя е била забелязана от екипажа на моторния кораб "Монтерей" на 27 мили източно от устието на река Камчия. Сигналът е подаден в Морския спасителен и координационен център в 15.10 ч. вчера и е препратен към Щаба на Военноморските сили.

Към момента не може да се каже чия е мината- дали на руската или украинската армия.

Подобни морски снаряди има все още на въоръжение в държавите, които са членували в бившия Варшавски договор. Предстои да бъдат направени допълнителни изследвания на надписите по останките от мината. Това, което със сигурност е било установено при огледа, е, че мината е била със свалени предпазители, в т.нар. бойно положение.

Екипажът на търговския кораб "Монтерей" подава сигнал в Морския координационен спасителен център. Веднага на оглед са изпратени хеликоптер "Пантер" и базовият миночистач "Прибой" от състава на ВМС. На място е изпратен и екип военни водолази.

"Аз първо влязох да огледам на плуване около мината да няма нещо закачено под нея. Дали има верига, дали има котва. Примерно под нея може да има нещо друго закачено, например рибарски мрежи или редица от мини също така", каза офицерски кандидат II клас Николай Пенчев, главен водолазен инструктор.

"Усеща се адреналинът, но гледаме да сме възможно най-спокойни, да не мислим за най-лошите неща, които могат да станат. Работим предпазливо", каза капитан-лейтенант Деян Стефанов, началник Водолазна служба.

От огледа става ясно, че това е мина от типа "Ям", била е приведена в бойно положение. При военни действия те се поставят на фарватерите и подходите към пристанищата.

"Този тип мини са със сравнително малко взривно вещество и на един голям кораб няма да нанесат сериозни повреди", каза капитан I ранг Даниел Тодоров, командир на дивизион спомагателни кораби.

Морската мина е обезвредена с контролиран взрив.

Имаше по наша информация лошо време в северната част на Черно море. Това, което първоначално се установи, вероятно става дума за откъсване на мината от някаква група мини. И по този начин е стигнала до нашата акватория поради голямото вълнение в открито море. Но ВМС са реагирали адекватно, свършиха си професионално работата, каза Драгомир Заков министър на отбраната.

Военноморските сили продължават огледа на морската ни акватория, за да осигурят свободното и безопасно корабоплаване.

Екип на БНТ-Варна

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катерина Димитрова се класира за финала на тенис турнир за жени в Сърбия
Катерина Димитрова се класира за финала на тенис турнир за жени в Сърбия
Кирил Петков не дойде в НС за изслушване по скандала с руските дипломати (Обзор)
Кирил Петков не дойде в НС за изслушване по скандала с руските дипломати (Обзор)