НОВИНИ

Руският ракетен обстрел в Одеска област е извършен от Черно море

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:23, 01.07.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 19 души загинаха, сред които две деца при руски ракетни удари в Одеска област. Ударен е жилищен блок в курортно селище на около 80 км от Одеса, както и почивна база. От Кремъл за пореден път заявиха, че не атакуват цивилни обекти, а само военни.

Сергеевка - най-големият балнеологичен курорт в Одеска област, се оказа мишена на руските атаки. 9-етажен жилищен блок там е ударен от ракети. В руините спасители откриха телата на 16 души, сред които и на дете.

"Когато дойдох, имаше много дим. И чували с тел", разказва жител на града.

Ударена е и почивна база. При атаката срещу нея са загинали трима души, сред тях и 12-годишно дете.

"Приятелят ми, бизнес партньорът ми загина. Аз бях в Одеса, но той дойде за тренировки. Снощи имаше тренировка с деца, за това остана да нощува тук. Днес също трябваше да тренира децата", обясни друг жител на Сергеевка.

Атаката била извършена с бомбардировач Ту-22 от Черно море. Изстреляните ракети са от същия тип, използван при удара срещу търговския център в Краматорск в понеделник. Нападението става ден след като Украйна си върна Змийския остров в Черно море. Руснаците твърдят, че са го предали като "жест на добра воля". Според британското разузнаване, обаче, през последните седмици украинците са извършили няколко успешни атаки там и руските части на острова са станали все по-изолирани и по-уязвими.

"Украинците са с оръжие в ръце, за да защитят независимостта и сигурността на всеки един човек. За да не започват сутрините в Украйна трагично, както започна днес денят в Одеса и Одеския регион. Искаме сутрините на украинците да са спокойни, както във всички европейски столици през 21 век", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Зеленски присъства на парламентарното заседание, на което чрез видеоконферентна връзка председателят на Европейската комисия призова Украйна да ускори реформите срещу корупцията. Фон дер Лайен приветства приемането на украински закон, който трябва да премахне влиянието на олигарсите върху икономиката, но поиска страната да осигури прилагането му.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков не дойде в НС за изслушване по скандала с руските дипломати (Обзор)
Кирил Петков не дойде в НС за изслушване по скандала с руските дипломати (Обзор)
България не изпълни ултиматума на руския посланик Митрофанова (Обзор)
България не изпълни ултиматума на руския посланик Митрофанова (Обзор)