НОВИНИ

Кирил Петков не дойде в НС за изслушване по скандала с руските дипломати (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:24, 01.07.2022 (обновена)
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отсъствието на премиера в оставка Кирил Петков от петъчния блиц-контрол нажежи страстите в парламента. От опозицията настояха да го изслушат за изгонването на 70-те руски дипломати и служители.

Вицепремиерът Корнелия Нинова настоя премиерът да уволни заместник-външния министър, подписал нотата за изгонването на руските дипломати. А президентът да уволни шефа на ДАНС. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обявиха за защита на националния интерес. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов правителството не трябва да прави крачка назад. БСП обаче искат временно спиране на действието на нотата. "Има такъв народ" обвиниха в лъжа премиера Петков, ДПС се съмняват спазено ли е законодателството, а "Възраждане" сигнализираха прокуратурата по казуса.

Депутатите очакваха отговори за изгонването на руските дипломати от премиера и външния министър. Но премиерът така и не дойде в Народното събрание.

Списъци, които са дали ДАНС - в единия да има резидентура, в другия - принципът е аз познавам Пешо, ти познаваш Гошо и затова си шпионин. Учители, градинари, готвачи, шофьори и най-тъпото е, че премиерът е влязъл с репликата "тия ме свалят от власт, това са руснаците, които ме свалят от власт, дайте да гоня руски шпиони." Значи, колеги от ИТН, вие сте руски шпиони, ако не знаете, каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

Вицепремиерът Корнелия Нинова предупреди - ако България скъса дипломатическите си отношения с Русия и спрат петролните доставки, ще попаднем в ситуация на безизходица и поиска - първо от премиера:

Незабавно да уволни заместник-министъра на външните работи, който е подписал тази нота. Президентът незабавно да уволни председателят на ДАНС. Народното събрание да приеме решение министърът на външните работи да отмени тази нота. Второ - да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат.

ДПС одобряват решението за изгонването на руските дипломати, но разкритикуваха премиера Петков.

ДПС подкрепя изгонването на дипломати, които се заминават с дейност, застрашаваща националните интереси на Република България. Много категорично и ясно искам да се знае. Онова, което чухме снощи от службите по късните часове буди голяма тревога дали се спазва националното законодателство, заяви Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се обявиха за защита на националния интерес.

Чухме от "Възраждане" и ИТН, че Кирил Петков бил опасен за България, вероятно позовавайки се на инструкции от госпожа Захарова. Какво означава всичко това? Означава, че Кирил Петков е опасен за руските шпиони и тяхната агентура в България. Това е. И въпросът е затова ли правителството на Кирил Петков е в оставка? България всъщност се пробужда, България се освобождава и промяната продължава, каза Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Ние не можем да отстъпим от това решение и това е въпрос на национален интерес. Това решение трябва да бъде подкрепено и трябва да използваме от тук нататък него като послание към руската федерация: ако от тук нататък искат да развиват отношения с България, те са добре дошли, но това трябва да става на изключително равноправна основа, каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преповтори позицията си, че докато не свърши войната в Украйна всички действия на правителството, свързани с агресора, ще бъдат подкрепяни. Макар и да са аматьорски, по думите му.

Посоката, действията за оттегляне на дипломатите, трябва да бъде продължена, никаква крачка назад не трябва да дава правителството, има пълната ни подкрепа, това би значело капитулация, отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим, войната в Украйна трябва да спре.

От "Възраждане" внесоха в прокуратурата сигнал за извършено според тях от Кирил Петков престъпление: злоупотреба със служебно положение". Внесоха и искане за спешно свикване на КСНС.

Излязоха информации, че това решение всъщност еднолично и е устно от министър-председателя. Ние, разбира се, искаме от прокуратурата да провери това нещо, каза Петър Петров - депутат от ПГ на "Възраждане".

От БСП внесоха в деловодството на парламента искане: да се разгледа и да се възложи от Народното събрание на премиера незабавно да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти за обявяване на персона нон грата на руските дипломати. Председателят на парламента посочи, че създалата се ситуация е от компетенциите на изпълнителната власт. Посочи, че спрямо развоя на събитията Народното събрание може да се събере при необходимост и извънредно.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мината край Камчия е била със свалени предпазители, в бойно положение
Мината край Камчия е била със свалени предпазители, в бойно положение
Руският ракетен обстрел в Одеска област е извършен от Черно море
Руският ракетен обстрел в Одеска област е извършен от Черно море