НОВИНИ

Председателят на СЕМ: Генералният директор на БНТ трябва да е визионер, без да е авантюрист

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 01.07.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Тази седмица Съветът за електронни медии проведе избор за нов генерален директор на БНТ, но не излъчи кандидат. Как продължава процедурата - в студиото на "Още от деня" коментира председателят на регулатора Соня Момчилова.

"Позволихме си да сме по-капризни. Да предявим критериите си, да изискваме за вас и за зрителите такъв човек, който да е визионер, без да е авантюрист, да е компетентен, да проявява грижа и да има визия. Когато решихме да демонстрираме автономност, да демонстрираме независимост и да се еманципираме от всякакъв тип натиск и апетити - се оказва, че не сме действали адекватно. Че не ни е стигнал опитът, не ни е стигнал кураж. Пълни глупости", заяви тя.

По думите ѝ концепциите на всички осем кандидати са били чудесни и са отговаряли на критериите, но едно нещо не им е достигнало:

"Има едно нещо, което прави БНТ специална медия - и това е обществената мисия. Един израз, който е напът да се изтрие от преупотреба и в същото време не можем да го напълним със съдържание. Когато се говори за мисия, би следвало да очакваме мисионер, който да я проведе. Аз такъв неконформистки настроен, нерешен до такава степен да се саморазправи с всичко, не видях", обясни Момчилова.

Ще бъде обявена нова процедура и СЕМ очаква новите кандидатури.

"Нищо фатално, нищо драматично не виждам в това, че се въздържахме. Стартираме нова процедура и очакваме охраблерите телевизионери, които не се явяват на подобни конкурси, защото смятат, че без политическа подкрепа няма смисъл да стават за резил", каза Соня Момчилова.

Обществената телевизия трябва да спазва текста от закона, който изисква плурализъм - при каненето на гости и провеждането на разговори, категорична е Момчилова.

"Трябва да съблюдава добрия тон, да бъде еталон за високи критерии по отношение на езика, който се използва. Трябва да бъде на мястото на събитието, да не подхожда избирателно и да не подрежда според субективни критерии новините. Трябва да бъде финансирана категорично по друг начин и това условие трябва да залегне в новия закон."

Председателят на СЕМ се обяви и за удължаване на мандата на генералните директори на БНТ и БНР, който в момента е три години.

"Три години е време, в което нито една концепция не може да се реализира, дори и частично. Това е време, в което човек тъкмо се е огледал, дал си е сметка къде са слабите места и трябва да си ходи, за да дойде следващият", коментира тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радомир Стоянов ще спори за бронза на Европейското по борба за юноши в Рим
Радомир Стоянов ще спори за бронза на Европейското по борба за юноши в Рим
Юрген Клоп: Преподписването със Салах е най-доброто решение на Ливърпул
Юрген Клоп: Преподписването със Салах е най-доброто решение на Ливърпул