НОВИНИ

Новият мандат на ПП: Премиер Асен Василев, 8 приоритета, срок - 6 месеца

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:02, 01.07.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Асен Василев се оказа фигурата, която трябва да постигне компромис и да осигури парламентарна подкрепа за нов кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Номинацията му беше обявена от Кирил Петков във видеообръщение пет часа и половина преди президентът да връчи мандата. От думите на Кирил Петков стана ясно, че освен от "Демократична България" мандатоносителят ще търси подкрепа от БСП и някои депутати от "Има такъв народ". Той предложи осем приоритета, от които първия - назначаването на Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия. Очаква около тях да се формира коалиция, която да ги реализира за шест месеца. БСП се върнаха на масата на преговорите.

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров представи на държавния глава кандидата за премиер Асен Василев.

При връчването на мандата президентът отбеляза, че българите са разтревожени от нарастващата неизвестност и нестабилност.

В изпълнение на Конституцията на Р България и в резултат на вота на недоверие от НС на 22 юни, връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. България всички знаем е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност. Реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външно политическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство в оставка аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилие за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватно решение и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Заповядайте!

За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава, така както първият кабинет на ПП го направи, заяви Асен Василев - кандидат на ПП за министър-председател.

След церемонията ръководството на "Продължаваме промяната" проведе среща с президента, която продължи близо 50 минути.

Асен Василев: Търсим 121 депутати да застанат ясно срещу крупните бизнес интереси

След това пред медиите говори само Асен Василев и беше изключително кратък. Като начало ще търсят подкрепа за програмата на проектокабинета.

Трябва да намерим политическа подкрепа за програмата на този кабинет, след което ще говорим за персоналния състав. Защото е изключително важно нещата, които са заложени в тази програма в тези 6 месеца, да се случат точно в тези 6 месеца, заяви Асен Василев - кандидат на ПП за министър-председател. Държим на 121 представители в пленарна зала, които да застанат много ясно зад тази програма и срещу крупните бизнес интереси, които се опитаха да прокарат през предишното правителство и които доведоха до неговото сваляне, допълни той.

Кой е Асен Василев - предложението на "Продължаваме промяната" за премиер

Асен Василев е познато лице в българската политика. Пътят му тръгва от служебното правителство на Марин Райков, назначено от Росен Плевнелиев, където е министър на икономиката, енергетика и туризъм. Заема поста на министър на финансите в първото служебно правителство на Стефан Янев, назначено от Румен Радев.

Заедно с Кирил Петков създадоха "Продължаваме промяната". В сегашния Министерски съвет в оставка е вицепремиер и министър на финансите.

Андрей Гюров, ПП: Не изключвам сегашни министри да останат в кабинета. Утре започваме преговорите

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Буяр Османи призова правителството на Северна Македония да приеме френското предложение
Буяр Османи призова правителството на Северна Македония да приеме френското предложение
Бразилски защитник се присъедини към тренировките на Локомотив Пловдив
Бразилски защитник се присъедини към тренировките на Локомотив Пловдив