НОВИНИ

Как да използваме ефективно и икономично електроуредите в дома си

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 29.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас

Все повече домакинства избират да се топлят на ток заради поскъпването на природния газ и твърдите горива. Как да пестим от сметките си за ток с правилното използване на електроуредите вкъщи?

В нашата рубрика ''Криза&Пари'' ще ви покажем съветите на енергийните експерти и кои са най-неочакваните крадци на ток в домовете ни.

Ако тази зима ще разчитате изцяло на ток, за да топлите жилището си, най-важно е да съобразите спецификите му като квадратура, изолация и дограма с електроуредите, които ще поставите. Според енергийния експерт Валентин Чинов, въпреки по-ниската цена на духалки и конвекторни печки в магазина, после използването им ще струва доста солено. Той посочва климатика като най-икономичния вариант за отопление на ток .

„Една духалка тя дърпа от мрежата 2kWh, а в същото време отдава на помещението 2kWh. Докато при климатика, един хубав, нормален климатик, дърпа примерно 1 kWh, а отдава в помещението 4 kWh – два пъти повече. Трябва да се има предвид, когато се избра климатик, да се заложи на климатици с висока енергийна ефективност. Не да се купи малък климатик, а с него да се иска да се топли голямо помещение или с един климатик да искате да топлите целия апартамент, няма как да се случи това нещо", коментира Валентин Чинов – енергиен експерт.

След като изберете енергоспестяващи уреди, може да спестите още като спазваме прости, но златни правила.

„Нормалната температура, на която един климатик трябва да работи, е около 23 – 24 градуса на отопление, за да стане достатъчно топло помещението. Един градус намаляване на температурата в помещението, което искаме да стоплим, ще ни спести от месечната сметка около 6%. Другото, което трябва да се знае за климатиците е, че трябва да се почистват най-редовно. Това може да си го направи всеки един нормален човек. Когато стане студено времето навън, особено под 0 градуса е желателно климатикът да се остави и да не се изключва", каза Валентин Чинов – енергиен експерт.

Не са малко и скритите крадци на ток във всяко домакинство, които сериозно увеличават месечните сметки.

„Зарядните устройства за компютри, за лаптопи е хубаво да се изключват от мрежата, защото всички си мислят, че те не дърпат ток, но дърпат достатъчно повярвайте ми. Не е кой знае колко, но е достатъчно за годината да ви навият 50 -60 лв. само тези малки неща, зарядни устройства. Сменете си крушките, старите крушки може да ги смените с LED крушки, които са енергоспестяващи. Ако имате бойлер обикновен, може да намалите температурата му за топлене на водата с 4-5 градуса, ако ви е достатъчно, също ще ви даде много голяма икономия това нещо", заяви Валентин Чинов – енергиен експерт.

Имат значение и съдовете, които слагаме на котлона, когато готвим.

„Трябва да се наблегне на тенджерите и тиганите, че трябва да са в много добро състояние с дебело дъно, равно, право дъно, това оказва голямо влияние за пестенето на електроенергия от самия котлон. Готварските котлони, които са новите в момента, те от самите производители са направени 10 минути преди да свърши готвенето може да ги изключите, те си довършват готвенето без никакъв проблем", заяви Валентин Чинов – енергиен експерт.

Енергийният експерт напомня още, че не е рентабилно уредите като пералня и съдомиялна да се включват, без да е запълнен капацитетът им и припомня, че точно те може да се използват през нощта, когато цената на тока е с около два пъти по-ниска спрямо дневната тарифа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист сломи ЦСКА за четвърта поредна победа в НБЛ
Рилски спортист сломи ЦСКА за четвърта поредна победа в НБЛ
Красил гол донесе победата на Ювентус при визитата на Лече
Красил гол донесе победата на Ювентус при визитата на Лече