НОВИНИ

Предупреждават за нов вид телефонна измама: Търсят близки от крадени телефони

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 29.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нов вид измама, която започва с кражба на мобилен телефон. Ако телефонът няма код за достъп или друга защита, измамниците веднага се свързват с хора от списъка с контакти и искат пари. Така една жена е дала 400 лева, убедена, че помага на приятел. Във Велико Търново вече има задържан за схемата.

Млад мъж разказва как едно нехайство за минути превръща него и приятелите му в жертви на измама.

„Оставих телефона си в автомобила незаключен. Вината е изцяло моя! Буквално за една минута да отскоча до магазина, когато се върнах установих, че телефонът ми липсваше, нищо друго – нито документи на автомобил, само телефона“, разказа потърпевш.

Проблемите обаче не свършват дотук. Часове по-късно с мъжа се свързва негова приятелка, за да го попита дали е получил парите. Така той разбира, че е станал жертва не само на кражба, но и на измама.

„Телефонът не е заключен, отворили са месинджър, свързали са се с мои приятели дори не е нужно да имат телефонните им номера.

Директно една от Вашите познати е изпратила пари?

- Ами да, тя не е проверила, не е направила проверка. В такъв момент човек се панира. Изпратила е даже на два пъти определена сума пари“.

Криминалистите призовават в такъв случай веднага да се сигнализира в полицията. Също, да бъдем изключително бдителни за вещите си, а телефоните и колите да са винаги заключени и защитени.

„Пред по-големите търговски обекти гражданите забравят да си заключат автомобила и често лица се възползват от това нещо и им взимат целите чанти, най-често дамски. Всеки един забравен лаптоп, телефон, чанта привлича вниманието на хората, които се занимават с това и съответно стават жертва на престъпление “, заяви Илиян Личев, началник Криминална полиция.

Криминалистите предупреждават още, че в началото на отоплителния сезон зачестяват и онлайн измамите с предложения за изгодни дърва и пелети, които трябва да се платят преди да бъдат доставени. Внимавайте, казват полицаите, измамниците са много изобретателни.

Автор: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красил гол донесе победата на Ювентус при визитата на Лече
Красил гол донесе победата на Ювентус при визитата на Лече
Пирин благодари на медицинските лица, които помогнаха на Петър Занев
Пирин благодари на медицинските лица, които помогнаха на Петър Занев