НОВИНИ

Започва строителството на жп участък между Северна Македония и България (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:55, 29.10.2022
Чете се за: 07:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха начало на строителството на железопътната линия от Куманово до Беляковце в югозападната ни съседка. Линията трябва да стигне границата с България и е част от трансевропейския коридор номер 8 - проект на повече от две десетилетия. Ковачевски и Донев не подминаха и горещата тема за откриването на македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград утре.

89 км път - толкова железопътни релси трябва да бъдат построени от Куманово до българската граница. Разделена на няколко лота - от Куманово до Беляковце, Беляковце - Крива Паланка, Деве баир-българска граница - тази линия е част от трансевропейския коридор номер 8, идеята за който е на над две десетилетия.

Коридор 8 цели свързването на Италия, Албания, Република Северна Македония и България, от Бриндизи - през Дуръс - Тирана - Скопие - София - Пловдив - Бургас и Варна и е от стратегическо значение за ЕС, а и за НАТО.

Инфраструктурата, залегнала в коридор номер 8, е била въжделение на редица поколения през изминалите 140 години, отбеляза премиерът Гълъб Донев. Колегата му Димитър Ковачевски, че с жп линията двете страни градят общото си бъдеще, а то е регионална свързаност, добросъседство, икономическо развитие, бързо пътуване за хората от двете страни на границата.

Относно клуба "Никола Вапцаров", който ще бъде открит утре в Благоевград, премиерът Ковачевски посочи, че не може да спре никой, който иска да отиде, да го направи, но че Скопие ще изпрати официално искане за официален клуб в града, а премиерът Донев - че организацията зад клуба има подчертани антиевропейски профил и че България ще следи за противозаконни идеи в дейността му.

През годините са правени много първи копки на тази жп линия, препотвърдена като приоритет в меморандуми между двете правителства в най-ново време през 2014 г., 2017 г., 2019 г. и сега. В проекта за коридор осем има заложено изграждането и на автомагистрала до границата с България.

Над 30 км железопътна линия за няколко десетки милиона евро трябва да свърже Куманово и Беляковце. А оттам линията да продължи към българската граница. Пред българския си колега Гълъб Донев и европосланици, Димитър Ковачевски обяви, че връзката между двете ни страни ще стане реалност.

Добросъседството означава повече свързаност, икономическо сътрудничество, културен обмен между двете ни страни, обяви премиерът Ковачевски.

Служебният премиер Гълъб Донев посочи, че България работи приоритетно коридор номер 8 да бъде включен в европейската транспортна мрежа.

"Последиците от войната в Украйна разкриват за пореден път едно от най-уязвимите места на нашия регион - а именно неразвитата, и даже липсваща, липсваща инфраструктура. В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да се осигурят директни пътища за доставки", заяви Гълъб Донев.

Вместо това страните ни търсят доставки през трети страни, което увеличава цената, посочи Донев.

"За първи път в историята на България и Северна Македония търговският стокообмен се очаква в края на годината да достигне 1 млрд. евро. Представете си какъв би бил резултатът, ако между България и Северна Македония имаше развита инфраструктура", заяви Гълъб Донев.

Европейският съюз финансира изграждането на жп линията до България с над половин милиард евро - най-голямата европейска инвестиция в Северна Македония досега, обясни посланикът на Съюза в Дейвид Гир.

"Очакваме с нетърпение деня, в който ще можем да пътуваме с влак от Адриатическо до Черно море през територията на две страни-кандидатки за членство в ЕС и една държава-член, а и към деня, в който ще можем да пътуваме, без да напускаме ЕС - след приемането на Северна Македония и Албания", заяви Дейвид Гир, посланик на ЕС в Република Северна Македония.

За клуба "Никола Вапцаров", който утре ще бъде открит в Благоевград, премиерът Ковачевски посочи, че е финансиран от частни лица и че не може да спре всеки, който иска - да отиде. Призова за сближаване между двете страни и да не се използва реторика в обратната посока.

Гълъб Донев посочи, че държавата внимателно ще следи за противозаконни идеи в дейността на клуба "Никола Вапцаров".

"Този клуб, който ще бъде открит в Благоевград, е неконституционна и не е регистрирана по законите на България, още повече, че финансирането на този клуб, така както и министър-председателят Ковачевски сподели, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази насока. Разбира се, че ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", заяви Гълъб Донев.

Отговаряйки на скопски медии дали с вписването на българите в конституцията, ще спрат българските блокади, Донев напомни:

"България е част от ЕС и България е поставила своите условия, но тези условия, които вече са препотвърдени от държавите-членки на ЕС, са скрепени с 27 подписа. Това, което е в договора и това, което предстои да се изпълни, за да бъде проведена първата междуправителствена конференция, това е нещо, към което трябва да се стреми Северна Македония. Пътят е труден, но всички страни кандидатки за членство, са минали по него", напомни Донев.

И накрая медии от Скопие попитаха посланик Дейвид Гир защо на посещението си в Северна Македония председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е нарекла македонците "северномакедонци". Той напомни, че тя е дошла с помощ от 80 млн. евро за решаване на енергийната криза, със Споразумението за Фронтекс, подписано и на македонски език, и че самата тя е заявила колко красив е македонският език, признат от ЕС.

В рамките на френското предложение България оповести декларация, с която посочи, че всички документи, в които се споменава, не трябва да се интерпретира като признаване от страна на България на "македонски език".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 140 жертви при паническо бягство на хиляди хора в Сеул
Над 140 жертви при паническо бягство на хиляди хора в Сеул
Едурне Пасарбан - испанката, която изкачи всички върхове над 8000 метра
Едурне Пасарбан - испанката, която изкачи всички върхове над 8000 метра