Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Протест срещу затварянето на един от басейните във Варна, където тренират и много деца

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 29.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Родители на деца, които тренират водна топка и синхронно плуване във Варна, протестират заради затварянето на един от басейните в плувния комплекс "Приморски". От началото на октомври той не се използва заради профилактика. Тренировките все още не са възобновени. Причината е, че фирмата, която доставя дезинфектанти за водата, не може да изпълни договора, тъй като препаратите са поскъпнали драстично.

Родители, треньори и деца се събраха пред сградата на община Варна. Те настояват казуса да бъде решен в най-кратки срокове. При протестиращите дойдоха и представители на общината, които обещаха да имат нова среща във вторник, за да продължат преговорите. Това, което притеснява родителите и треньорите е, че на децата им предстоят държавни първенства и те не могат да се подготвят пълноценно. В плувния комплекс има още два басейна, но времето за тренировки е много малко и има ограничители за коридорите.

Ето какво казаха родители и треньори:

"Не можем да ги ползваме. Никой не е направил организация, за да се ползват. Спортовете са много".

"Не знаем какво следва от тук нататък. На този басейн тренират над 1000 картотекирани състезатели във всички възрастови групи - от мъже до деца, девойки, жени и т.н. И всички сме много притеснени за това".

От община Варна обещават басейна да заработи отново до два месеца, когато ще бъде избран нов доставчик на препарати за дезинфекция. Досега за осигуряването им бяха необходими 200 000 лева. В момента вървят процедури за нова обществена поръчка. При нея парите ще бъдат увеличени на 500 000 лева.

"Нека казусът да се разбере от медиите и от родителите. Той не е защото не сме направили някакви стъпки. Форсмажорните обстоятелства за доставката на такива химически материали постави фирмата и нас като социална политика в неизгодна позиция", обясни Коста Базитов, зам.-кмет на Община Варна.

Родителите вече са заявили желание, че могат да помогнат финансово за закупуване на препарати до подписване на новия договор.

Вижте повече в прякото включване на Силвия Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 23 градуса в следобедните часове
До 23 градуса в следобедните часове
Премиерите на България и Северна Македония дават старт на строителството на част от Коридор номер 8
Премиерите на България и Северна Македония дават старт на строителството на част от Коридор номер 8