НОВИНИ

Премиерите на България и Северна Македония дават старт на строителството на част от Коридор номер 8

Александър Марков
от Александър Марков
12:05, 29.10.2022
5733
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Премиерите на България и Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще дадат старт на строителството на част от Коридор номер 8 в югозападната ни съседка. Стратегически важен, коридорът трябва да свърже Италия - Албания - Република Северна Македония и България.

След час ще бъде направена първата копка на участъка Беляковце - Крива паланка в Република Северна Македония, част от трансевропейския коридор номер 8. На церемонията ще присъстват премиерите на двете страни Димитър Ковачевски и Гълъб Донев, министрите на транспорта, представители на Европейската комисия.

Европейският коридор, който започва от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс - Тирана - Скопие - Куманово - Беляковце - Крива паланка - Деве баир - Гюешево - София - Пловдив - Варна/Бургас.

Проектът в македонския участък стои нереализиран от десетилетия, като в момента се строят жп линия, а е предвидена и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница в момента е изграден един, а средствата са от ЕС в размер на няколкостотин милиона евро.

Българският участък до границата с Република Северна Македония е изграден от десетилетия, но се реновира в няколко участъка. Предстои да бъде изградена и нова жп линия от София до Гюешево за около 900 млн. лева. Ако бъде реализиран, коридорът ще свърже реално двете страни с много по-добра и бърза инфраструктура и ще намали драстично времето за пътуване между София и Скопие.

За разлика от екстравагантната идея за самолетна линия, открита и продължила да функционира само няколко месеца поради липса на пътници, Коридор 8 е реалният проект за свързаност между двете страни.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу затварянето на един от басейните във Варна, където тренират и много деца
Протест срещу затварянето на един от басейните във Варна, където тренират и много деца
Швьонтек в група с Гоф, Гарсия и Касаткина във Финалите на WTA
Швьонтек в група с Гоф, Гарсия и Касаткина във Финалите на WTA