НОВИНИ

Как да разпределим правилно бюджета за празниците

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 09.12.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Голямото коледно пазаруване вече започна. В Русе и стари, и млади, първо осигуряват подаръците за децата. В стремежа си да зарадват близките си и да подготвят богата празнична трапеза, много хора се увличат в харченето.

В един от магазините и вносните, и българските стоки за бита пристигат с 15 - 20% по-високи цени, признават търговците. Въпреки това, хората пазаруват усилено за коледните празници.

Винаги цената оказва влияние, разбира се. Търсят се всякакъв тип подаръци, според възрастта, за която са предназначени играчките. Купуват се и подаръци за дами, за мъже - парфюмерии, също домашни потреби, сувенири, казва Цветомир Радев, управител на магазин.

Соня Петкова вече е избрала подарък за 6-годишното си дете, но е съобразила цената с финансовите си възможности.

Съобразяваме се със заплатата, първо за сметките, сметките са най-важни и вече каквото остане, за децата.

Хората искат да се почувстват щастливи и да зарадват близките си, но не бива да забравят, че ни предстоят по-високи сметки за ток и вода, както и разходи за местните данъци, казва експертът Красимир Ениманев.

В един момент всички тези неща ще предизвикат смут в бюджета. Българските домакинства в момента можем да кажем, че 50% са много под критерия за оцеляване, казва проф. Красимир Ениманев, ръководител на катедра „Икономика” в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Повечето възрастни русенци казват, че ще купят подаръци за внуците, но ще се лишат от някои неща на коледната трапеза.

По думите на икономиста Красимир Ениманев е важно преди да тръгнем да пазаруваме правилно да разпределим семейния бюджет.

Бюджетът трябва да бъде разпределен по следния начин - една трета ще отиде предполагам за храни и за трапезата, около една трета ще трябва да отиде за подаръци и може би едни 20% трябва да бъдат спестени, които ще дадат възможност за кратка глътка въздух, обяснява проф. Красимир Ениманев, ръководител на катедра „Икономика” в Русенския университет „Ангел Кънчев”.

За да се справят финансово с празничните разходи, някои прибягват до теглене на кредити, но по-удачният вариант, според Ениманев, е да не прекаляваме с купуването на храна.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенатът на САЩ не подкрепи задължителната ваксинация в частни компании
Сенатът на САЩ не подкрепи задължителната ваксинация в частни компании
Православната църква чества зачатие на Света Анна
Православната църква чества зачатие на Света Анна