НОВИНИ

Как гласуваха политиците (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
18:21, 04.04.2021
Чете се за: 04:40 мин.
Политика
Слушай новината

Денят на вота очерта още една разделителна линия между политическите лидери - кой как гласува - с хартия или с машина. Срещнаха ли се поне в посланията, които отправиха към хората.

Стабилен парламент и устойчиво правителство - това са очакванията на президента Румен Радев. Той избра да гласува машинно.

От много време гласувам в тази секция, за първи път виждам толкова много хора. Това показва, че наистина има ангажираност на българите в тези избори. Иначе изборите трябваше да бъдат много по-рано, още миналата година. Хаосът щеше да бъде избегнат, животът на много българи съхранен, а хиляди български семейства и фирми щяха да бъдат спасени от фалит, каза президентът Румен Радев.

Премиерът Бойко Борисов и днес коментира, че изборите е можело да са със седмица по-късно заради епидемичната обстановка.

Заради машинното гласуване това са най-скъпите избори досега. Самият той избра хартиената бюлетина.

"След една седмица щяхме да сме в по-добра кондиция, но да благодаря на всички, които се занимаваха с изборите, огромна работа свършиха. Близо 50 милиона за машините за машинно гласуване. Над 9600 машини са взети, разнесени, хората могат да гласуват на тях, така че да са честни, прозрачни изборите, но това струва много пари. Над 150 милиона ще излезат изборите. Аз винаги съм се съобразявал с това, което народът казва, това което и както ни подрежда. Така, че пожелавам успех на всички", каза премиерът Бойко Борисов.

Председателя на БСП Корнелия Нинова гласува машинно - това е един от начините според нея да се намали фалшификацията на вота.

"През цялата кампания ние агитирахме за машинно гласуване като едни от начините да се намали фалшификацията на вота, в парламента внасяхме такива предложения по изборното законодателство", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предпочете хартиената бюлетина.

"Надявам се машинното гласуване да няма такива проблеми, каквито през 2019-а. Процесът, който беше по подготовката на машинното гласуване, следяхме от дистанция да бъде, имаше ред организационни проблеми, надявам се изборният ден да приключи без проблеми", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки желанието си да гласува с машина, съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също даде своя глас с хартиена бюлетина.

"Гласувах с хартия, защото разбираме, че има нередности с машините. След изборите очаквам да се сформира Народно събрание с повече легитимност и да се започнат разговори за смяна на посоката", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

За смяна на караула гласува съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Вотът бе даден машинно.

"Гласувах за това, което скандираха българите по площадите, за извеждане на мафията от властта и хазната, парите да стигат до хората, за по-високи доходи, за преизчисление на пенсиите, за подкрепа на малките фирми в условията на ковид, за подкрепа на децата и семействата, на самотните родители", каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

Красимир Каракачанов подаде вота си с хартиена бюлетина.

"При толкова шарен парламент има един шанс да се формира правителство, ако партиите наистина са национално отговорни и ако наистина поставят интересите на държавата и на българите над собствените си политически амбиции и боричкания за власт", каза Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Автор: Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вижте избирателната активност към 19.00 часа според "Алфа Рисърч" и "Галъп" (обновява се)
Вижте избирателната активност към 19.00 часа според "Алфа Рисърч" и "Галъп" (обновява се)
ЦИК: Към 17 часа избирателната активност е 39.99%
ЦИК: Към 17 часа избирателната активност е 39.99%