НОВИНИ

Има ли наказания за дилърите на гласове?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:40, 04.04.2021
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли наказания за дилърите на гласове? Различни сюжети и различни герои в историите за купуване на гласове. Справка на държавното обвинение показва, че от 2016 до 2020 г. са образувани близо 1000 досъдебни производства против политическите права на гражданите.

През март тази година Софийският градски съд оправда бивш депутат по обвинението за купуване на гласове на парламентарните избори през 2014 година в Ямбол. Сред мотивите се посочва, че делото е водено неправилно от полицейски служители, защото още в началото на разследването е било ясно, че той има имунитет, а компетентни да водят такива разследвания са следователите.

И още - в съдебната зала никой от свидетелите не e потвърдил да са давани пари. Соченият от прокуратурата за негов съучастник обаче е осъден, но само защото сам се е признал за виновен. След споразумение с държавното обвинение той е с едногодишна условна присъда и е глобен с 5000 лева.

Ето какво още показват данните на държавното обвинение за миналите парламентарни избори през 2017 г.

За купуване на гласове са образувани 101 досъдебни производства, осъдените с влезли в сила присъди и санкционирани са 30 лица, като преобладават условните присъди.

Осъдени са и лица, които не са имали право на глас, или са гласували два или повече пъти. От прокуратурата напомнят, че сигнали могат да се подават на телефон 112, в МВР, както и онлайн или лично в деловодството на държавното обвинение. За честна кампания и свободен избор следят прокуратурата, МВР и ДАНС.

"Трите структури МВР, ДАНС и прокуратурата са създадени дежурни звена, които звена ще си взаимодействат в реално време и ще координират действията си при постъпването на сигнали. Националният координационен щаб ще осъществява непрекъсната координация с ЦИК като за улеснение в отделните области на страната сме създали областни междуведомствени звена", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Според анализатори купеният вот е сложен механизъм, задвижван от различни колела. В скандалите около раздаването на пари през годините попадат имената на бизнесмени, политици, бивши спортисти и познати имена от криминалния свят. Поставена на везната на съвестта фразата "купуването и продаването на гласове е престъпление" понякога олеква пред тежестта на торбичките с храна, кебапчетата, кюфтетата и парите.

В навечерието на изборите изследване, в което участват експерти от Центъра за изследване на демокрацията, открива риск от контролиран или купен вот при близо 2500 секции от общо 12 000 в страната.

"Невалидните бюлетини са един от критериите, които показват, че има проблем в секциите. Между 5 и 19%, това е броят на гласовете, които през последните три избора се предполага, че са били купени или контролирани. Представете си тези да кажем средно десетина процента отидат при една политическа партия това радикално ще промени ситуацията. Дори 1% да отиде в някоя партия, която е на границата на 4 процента тя ще влезе и ще промени цялото съотношение в парламента", обясни Тихомир Безлов, старши анализатор "Център за изследване на демокрацията".

Според експертите влиянието на ромските квартали, като например "Република" в Хасково, който през 2017-а осъмна под полицейска блокада, се променя.

"Между 2017-а и четири години по-късно има голяма разлика. Има значима промяна на демографията при ромските секции. Населението в немалък процент от ромските квартали не е в България, те са в Западна Европа, преди всичко в Германия. Това ще бъде интересно да видим как ще се отрази на този модел на купуване", каза Тихомир Безлов, старши анализатор "Център за изследване на демокрацията".

На тези избори за купен вот следи национално междуведомствено звено, създадено със заповед на обвинител номер едно Иван Гешев.

"Целта за създаването на това звено е да гарантираме политическите права на гражданите, както и законосъобразното провеждане на изборния процес в страна ни. Това звено е създадено и с цел да осъществява бърза и адекватна реакция срещу престъпления против политическите права на гражданите. Както знаете прокуратурата е била много активна при противодействието на престъпленията против политическите права", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

През последните пет години от 2016 г. до 2020 г. са образувани 920 досъдебни производства против политическите права на гражданите. От тях 220 са за купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция.

"Прави впечатление, че много от образуваните досъдебни производства. Това са 644 са за престъпления за това, че е упражнено правото на глас без да има такова право или е упражнен вотът два или повече пъти. Наложени са общо 298 наказания като част от тях са ефективни с лишаване от право на свобода като са наложени и глоби в размер на около 325 000 лева", каза Сийка Милева.

Купуването на гласове се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от 10 000 до 20 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна опашка от желаещи да гласуват в Мадрид
Огромна опашка от желаещи да гласуват в Мадрид
41,32% е избирателната активност в област Бургас към 17 часа
41,32% е избирателната активност в област Бургас към 17 часа