Ексклузивно пред БНТ: Разказ за схема за купуване на гласове във Видин

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:20, 04.04.2021 (обновена)
6206
Чете се за: 03:47 мин.
Регионални
Слушай новината

До 17.30 часа изборният ден във Видин преминава спокойно, без сериозни нарушения. Следобед до РИК-Видин бяха подадени няколко сигнала за незаконна агитация. Официално до МВР няма подадени сигнали за купен вот.

Екипът ни обаче разговаря с хора, които разказаха, че са запознати със схеми за купен вот. В деня на вота до дилърите се достига трудно. Хората разказаха, че сметките обикновено се уреждат около 2 седмици преди изборите.

Един от основните проблеми във Видин е високата безработица. Едно семейство може да изкара около 200 - 300 лева.

Срещаме Даниел в деня за размисъл. Прави уговорката, че не участва в схемите за купуване на гласове, но твърди, че на тези избори, както и на предишните цената на глас е 50 лв.

"За семейство са 200 - 300 лв. Дават ги по къщите, бате. Пет гласа - бам 250 лв. - Могат ли много хора да съберат по тази схема? - Е, как да не могат. Като си дошъл с парите, казваш даде партия и тази партия печели. - Колко може така - 100, 200 души и 2000 може", разказа Даниел Петров.

Днес в деня на вота отново се срещаме. Този път на пазара в Брегово, където по думите му се събират част от организаторите. Тук вече се чуват реплики, които показват, че изборната търговия може би не е мираж.

"Аз не съм взел пари, а ти взема от другите от номер Х? Е, от кой съм взел, съм взел".

"Тук големи търговии? О, тая година не нищо, миналите избори бяха интересни."

"Яко се дават пари, ама не на всички. Каза, че са минали сутринта? Минали са, да, те рано взимат. Ама нищо, не може да се види? Еми, да всичко долу под масата. То се знае и се усеща."

"Затворен кръг? Абсолютно. Когато има далавера те си я правят и никога не казват на нас. Става тихомълком."

Подобна била схемата и в други махали в региона.

"Отвсякъде идват. Няма какво да говорим. - А в "Нов път"? Там вече са големите риби, батка. За момента за тези гласувания има големи зарибявания. - Кога почва, седмица-две? - 10 дни агитации. Правиш списъци, пък така пък онова, ЕГН-та всичко. Организаторът взима 2000 лв. за организацията", разказа Даниел Петров.

И тук важи познатото правило - проверката е висша форма на доверие.

"Ако не излязат гласовете, тогава стават други работи. После идват да те търсят за кинтите... не излизат гласовете. - Ако не излязат гласовете? - Тогава ще има, бухалките ще работят, батка. Шаранът си е шаран, но като влезе акулата вътре да видиш за какво става въпрос. Голямата риба винаги яде малката", сподели Даниел Петров.

В деня на вота дилърите трудно могат да се хванат, тъй като уговорките се правели поне две седмици по-рано.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фалстарт на машинния вот във Велико Търново, грешки в машинната бюлетина в Добрич
Фалстарт на машинния вот във Велико Търново, грешки в машинната бюлетина в Добрич
Много са желаещите да гласуват в единствената секция в Северна Ирландия
Много са желаещите да гласуват в единствената секция в Северна Ирландия