НОВИНИ

Огромна опашка от желаещи да гласуват в Мадрид

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:49, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Как преминава изборният процес в Испания, където е една от най-големите български общности зад граница? 53 са разкритите секции там, най-много след Германия.

В тихия празничен за Испания ден, посолството ни в Мадрид беше една от най-оживените точки в Мадрид. В обедните часове се изви огромна опашка на няколко преки от входа на дипломатическата мисия от желаещи да гласуват - с деца, бебета, кучета и тротинетки и най-вече - с огромно желание да се гласува.

"Искрено се надявам на едно по-добро бъдеще за България, защото малкият човек не знаем къде ще живее дали тук или в България", заяви Величка Димитрова.

"Аз съм израснал тук и се надявам някой ден да мога да се прибера и да мога да живея в България по по-нормален начин", заяви Румен.

"Ние сме България. Трябва, трябва да дадем своя вот, за да има резултат", заяви Геновева Начева.

В секцията в Мадрид гласува и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Предварително подадените заявления за гласуване в Испания са над 7778, но в днешния ден се очаква избирателите тук да са многократно повече.

В Мадрид секциите са 4, в Испания 53 - или с 15 повече от разкритите за изборите през 2017 година. По силата на мерките срещу COVID-19, в Испания е забранено пътуването между автономните области, но властите ще признават за уважителна причина желанието на българите да гласуват, ако в тяхната област няма разкрита секция. От посолството ни издадоха над 200 удостоверения за такива пътувания.

В трите секции в посолството ни в Мадрид се спазваха всички мерки срещу заразата. Влизаше се през един вход, а се излизаше през друг, имаше маски, еднократни ръкавици и индивидуални дезинфектанти за всеки гласуващ.

Хората търпеливо изчакваха при спазване на дистанция и с маски.

"Аз лично съм много впечатлен от хората - повечето са подготвени и са чели и са гледали по какъв начин трябва да протече всичко това", заяви Даниел Господинов, заместник - председател на СИК - Мадрид

Изборният ден в посолснвото в Мадрид приключи в 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейска акция в Славяново по сигнал за търговия с гласове
Полицейска акция в Славяново по сигнал за търговия с гласове
Има ли наказания за дилърите на гласове?
Има ли наказания за дилърите на гласове?