НОВИНИ

Хора с увреждания в Русе не успяха да участват във вота

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 04.04.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

И в Русе изборният ден не се размина без проблеми - неуредици имаше около гласуването на хората с увреждания, а в някои секции машините за гласуване за кратко отказаха да работят, но не заради технически или софтуерен проблем, а от престараване.

Въпреки желанието си да гласуват, част от хората с увреждания в Русе не успяха да участват във вота. Причината е, че членовете на подвижните секции са пропуснали да им се обадят предварително и когато са дошли до вратите им, не е имало кой да отвори. Проблем имаше и с машинното гласуване в 10 секции, но не заради софтуера, а защото устройствата са били предозирани с дезинфектант.

От четири години Радка Пенкова е прикована в инвалидна количка, но това не ѝ пречи да гласува. Днес обаче за малко да не успее.

"Позвъниха направо на вратата, а трябваше да ми позвънят предварително, за да мога да извикам някой, защото съм инвалид и не мога да си отворя вратата", разказа Радка Пенкова.

Една от причините за това разминаване е, че законово не е регламентирано от подвижните избирателни секции предварително да се обаждат на хората, независимо, че всички те са с ТЕЛК и много от тях са трудноподвижни.

"Когато в момента не можем да намерим гласоподавателя, продължаваме на следващия адрес", каза Димитрина Маринова - председател на подвижната избирателна секция.

Жената обаче не се отказва и подава сигнал в РИК.

Според Радка Пенкова гласуването с подвижна избирателна секция е добър вариант, но за хора като нея, които разчитат на чужда помощ, за да се придвижат, електронният вот е по-удачен.

"Защото направо, без някой да ме придружава, можеше да се гласува така, без бюлетината и кутията да идват и да заангажираме други допълнителни хора", обясни Радка Пенкова.

Но докато въведем електронното гласуване, трябва да се справим с предизвикателствата на машинния вот. В някои от секциите в Русе екраните на устройствата се оказаха прекалено чувствителни заради използваните върху тях дезинфектанти.

"Натискаш бутона, бавно се отпечатва, отбеляза. Бавно става", уточни Владимир Райчев.

Въпреки това повечето избиратели предпочетоха машинното гласуване.

"По този начин ще направим една крачка към заветното онлайн гласуване някой ден", убеден е Димитър Димитров.

В Русе секциите с възможност за машинно гласуване са 178.

Текст: Екип БНТ Русе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Към 17 часа избирателната активност е 39.99%
ЦИК: Към 17 часа избирателната активност е 39.99%
Румен Радев за първи път коментира шпионския скандал
Румен Радев за първи път коментира шпионския скандал