НОВИНИ

Как малък остров в Балтийско море се оказа в центъра на аферата със саботажа срещу "Северен поток"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:42, 11.03.2023
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Полицията на Дания продължава да издирва яхта, от която се предполага, че е извършен саботажа срещу "Северен поток" през септември миналата година. Германското списание "Шпигел" твърди, че за наемането на яхтата бил използван подправен български паспорт. Малък остров в Балтийско море се оказа в центъра на аферата.

Как за дни се преобърна живота на хората от Кристансьо вижте във видеото.

Съзерцаване на морето - това беше развлечението на жителите на Кристансьо. До тази седмица. Малкото късче земя в Балтийско море може да се окаже развръзката на случая "Северен поток". Според медийни публикации, през септември шестима души пристигнали на малкия остров с яхта, от която бил извършен саботажа срещу тръбопроводите.

"Шпигел": Подправен български паспорт е използван при саботажа на "Северен поток"

На 6 септември петима мъже и една жена пристигнали от Германия в Кристансьо, за да поставят на морското дъно експлозиви. Според "Ню Йорк Таймс" зад саботажа стои проукраинска група. Властите в Киев категорично отрекоха да са замесени. Според германското правителство, умишлено може да са оставени подвеждащи улики.

Някога островът бил крепост на военноморските сили. Сега продължава да е под управлението на датското министерство на отбраната.

На Кристансьо живеят 98 души. Почти всички вече са разпитани за саботажа срещу Северен поток. Разследващите пристигнали на острова още в средата на януари.

"Предоставихме на полицията данни от пристанището. Има информация за плащанията на плавателните съдове, които са акостирали тук. Преглеждат се снимки и записи от видеокамерите от септември", каза Сорен Тийм Андерсен, административен управител на Кристансьо.

Според германската полиция наетата яхта е била дълга 15 метра. Разполагала е с 5 каюти за 11 души и платформа за гмуркане.

Разследващите вече обявиха Кристансьо за значимо парче от пъзела "Северен поток". Остава обаче въпросът колко е голям пъзела.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В сила ли е нов план Маршал за Украйна?
В сила ли е нов план Маршал за Украйна?
Левски срази Добруджа и измести ЦСКА от второто място в НВЛ при мъжете
Левски срази Добруджа и измести ЦСКА от второто място в НВЛ при мъжете