НОВИНИ

Статистика в реалността: Има ли ножица между инфлацията и ръста на цените?

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 11.03.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Прекрояването на бюджета и разпределянето на парите е задача, с която всяко семейство по различен начин се опитва да се справи през последната година.

Всеки от нас може да изчисли своята лична инфлация чрез калкулатора на сайта на НСИ. В повечето случаи тази проста сметка сериозно се разминава с официалните данни, които показват, че в момента инфлацията у нас е 16%.

"Това се дължи на множество фактори, първият от които е, че сериозна част от разходите на домакинствата у нас са за храна. Това означава, че ние сме изключително чувствителни като домакинства, потребители на всяко едно повишение на цените. Така че обедняването е факт. То е персонално и много лично за всеки от нас!", казва доц. д-р Иван Боянов от Стопанския факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Сметките на икономистите показват, че в момента между 3500 и 4000 лева са необходими на едно четиричленно семейство, за да покрива разходите си през месеца, но дори и тогава се налага сериозна финансова дисциплина.

"Това, което ни отличава от съседните държави, е, че при нас последните над 20 години, самото преструктуриране на земеделието доведе то там, че нямаме продоволствената сигурност. Разходите за хранителни продукти съставляват 30% от общите разходи. Другото, което също е показателно, е можем ли да си позволим да отидем на почивка – дали веднъж или два пъти в годината. Другото, съответно, всички знаем автомобилният парк в България, който е най-възрастният в целия ЕС, но това не е защото искаме да караме стари коли, а просто защото не можем да си ги позволим. Ето ви още един критерий, по който за пореден път се доказва, че сме най-бедните в най-богатия клуб в света. Което не е чак толкова лошо, защото зависи какво сравнение правим. Да, ние сме най-бедните в ЕС, но сме много по-богати от други държави по света, които трябва да преживяват с от 2 до 5 долара на ден“, напомня доц. д-р Иван Боянов.

Наш екип се срещна със семейство, избрало да отглежда малката си дъщеря във великотърновското село Козаревец.

Как се справят с инфлацията вижте във включването на Мирела Дончева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски пропусна дузпа, но победи Ботев Враца и зае четвъртото място в Първа лига
Левски пропусна дузпа, но победи Ботев Враца и зае четвъртото място в Първа лига
Иван Шишков: Арестът на Велико Желев няма нищо общо с проверките по магистралите
Иван Шишков: Арестът на Велико Желев няма нищо общо с проверките по магистралите