НОВИНИ

Едно нарушение откриха проверките на четири институции на ГКПП "Лесово"

bnt avatar logo
от БНТ
17:19, 11.03.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Съвместна проверка на четири институции срещу нелоялни практики в сферата на туризма доведе до съставяне на един акт за нарушение на пункта в Лесово днес. Максималната глоба, която може да бъде наложена на нередовни туроператори, е 10 000 лева.

Съвместните проверки не изненадаха туроператорите и пътуващите към Турция през граничен пункт "Лесово". Представителите на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и "Автомобилна администрация" проверяваха за нередовни туроператори и превозвачи.

"Проверяваме дали туроператорът, организаторът на пътуването извършва регламентирана дейност, дали е вписан в Национален туристически регистър, дали има валидна застраховка, отговорност на туроператора, която е задължително условие за извършване на дейността", обясни Елеонора Младенова от Министерство на туризма.

Общо на Лесово бяха проверени 4 автобуса като при един от тях е установена нередност и е издаден акт за административно нарушение от автомобилна администрация.

"Извършваме контрол по отношение на лица, които упражняват свободно своята професия като екскурзоводи - дали са регистрирани по Закона за туризма, в Националния туристически регистър дали са вписани и съответно дали имат идентификационна карта", каза Кристина Касабова от Комисия за защита на потребителите

Изненадващите проверки за законността на туристическата дейност ще продължат през цялата година на всички гранични пунктове.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид обърна Еспаньол и се приближи на шест точки от лидера Барселона
Реал Мадрид обърна Еспаньол и се приближи на шест точки от лидера Барселона
Спасиха 1300 мигранти в Средиземно море (СНИМКИ)
Спасиха 1300 мигранти в Средиземно море (СНИМКИ)