НОВИНИ

Как медиците на първа линия посрещнаха Великденските празници

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:42, 20.04.2020
Чете се за: 03:08 мин.
Още

За тежките дежурства по време и след празници, за ежедневната среща с болестта, изолацията и надеждата - пред БНТ споделят лекари на първа линия в борбата с коронавируса.

Казвам се Даяна Ангелова и съм специализант по вътрешни болести към Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов".

Казвам се д-р Мариян Стефанов и работя като лекар анестезиолог в Клиниката по реанимация и интензивно лечение на болница "Света Анна" в София.

Работят в различни болници, но дните им минават по сходен начин. На първа линия, в битка - с COVID-19.

Д-р Мариян Стефанов, анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": По време на празниците точно за мен и за колегите ми нищо не е по-различно. Ние сме свикнали да работим натоварено. Точно за нас няма празници така или иначе. Грижим се за пациентите 24 часа в денонощието.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Дежурството ни започва сутрин в 5. Преминава много динамично. Просто наистина имаме много работа.

Дежурството на всеки екип в "Пирогов" продължава 14 дни. Време, в което медиците не излизат от болницата. Следващите две седмици животът им продължава под домашна карантина.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Изтощително е минаването на визитация и преглеждането на болни просто, защото тези костюми, много е топло с тях. Много трудно се диша в маските, очилата се потят, просто самото преглеждане на болния е много трудно.

БНТ: Колко време прекарвате с тези костюми?

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Например аз бях нощна преди две вечери и като се тръгне от началото на отделението до края с всеки болен - около три часа ми отне, за да ги прегледам всички, защото има и дезинфекция след всеки.

БНТ: Вие в момента в стаята си ли се намирате?

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Да, в момента съм в стаята ми. Това е в чистата част на отделението, където може да ходим по екипи и не се налага да носим костюми.

БНТ: Имате ли всичко необходимо?

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Да, абсолютно всичко имаме необходимо.

Въпреки че следите остават по техните лица и тела, лекарите, които работят на първа линия не се оплакват. Тежи им, че не са виждали близките си от началото на извънредното положение.

Д-р Мариян Стефанов , анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": Не мога да се видя със семейството си, защото има и малки членове на рода ми, така е от началото на извънредното положение - 13 март.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": В момента, в който разбрах, че влизаме под карантина с наистина много молби майка ми и баба ми отидоха на село, едно монтанско село и оттогава не са се връщали.Но се надявам, когато всичко това приключи и майка ми се върне да прегърна нея.Много ми липсва, защото живеем заедно. Баба ми, най-добрата ми приятелка, която и тя работи тук, така че най-вероятно и тя ще е в някакъв етап в изолатора.

Подобрението на всеки пациент дава сила на лекарите да продължат да изпълняват дълга си.

Д-р Мариян Стефанов, анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": Тези, които са с множество хронични заболявания изискваха доста интензивна грижа по тях. Рехабилитацията я провеждахме лично при тях. Всяко едно стискане на ръка, всяко подобрение в тяхното състояние и контактът, който осъществяваме с тях бих казал, че води голяма доза удовлетворение.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Тук има семейства, които са приети. Наистина, притесняват се един за друг.

БНТ: Лично Вас от какво Ви е страх в момента?

Д-р Мариян Стефанов, анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": От нищо. Страх ме е единствено, ако хората започнат да си мислят, че Ковид 19 като усложнения и пневмонията, която причинява е някакво митично същество и ако те нямат техни приятели или техен близък, който не е засегнат могат да си позволят да нарушат мерките на изолация.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Страхувам се от това, че мога да се заразя. Няма как да Ви излъжа. Страхувам се от това, но в крайна сметка това го забелязвам във всичките си колеги - дългът надделява пред страха.

До момента 8% от заразените в България са медицински лица. Д-р Стефанов призовава да не се спекулира с недостига на анестезиолози и реаниматори.

Д-р Мариян Стефанов, анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": Стана много модерно да се говори за интубация, екстубация, рани и т.н. Малцина хора си дават сметка, че това е много сложна материя. Режимите на апаратите не са като вентилаторна печка, която да включиш или изключиш. Има фина настройка, която 24 часа в денонощието е наложително да се поглежда и да се сменя. Това е високо специализиран труд. Всеки, който говори, че може да напълним определени хора в реанимация, които да свършат определена работа, било то колеги от други специалности, означава, че никога не са влизали в реанимация и не са работили.

БНТ: На Възкресение какво поддържа духа ви?

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Честно казано мен ме поддържа мисълта, че просто това ще приключи.

БНТ: Каква е духовната храна в момента за Вас?

Д-р Мариян Стефанов , анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": Чисто професионално е насочена. Искаме да постигнем добри резултати. Както Ви казах и преди това - за нас празници не съществуват така или иначе.

БНТ: Какво призовавате хората?

Д-р Мариян Стефанов, анестезиолог в УМБАЛ "Св. Анна": Нека да носят маски, нека да носят ръкавици, нека да спазват дистанцията и нека да наблюдават информацията, която се дава от Националния оперативен щаб.

Д-р Даяна Ангелова, специализант по вътрешни болести в "Пирогов": Слушам, че много хора са загубили работата си. Работа се намира. Животът е единственото нещо, което не може да започне отначало, така че просто ще се справим, независимо какви последствия ще има. Аз съм сигурна, че ще се обединим и ще се справим. Просто ги молим да ни помогнат като се изолират и не се налага да идват при нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храна за медиците - какво е да готвиш за лекарите на първа линия
Храна за медиците - какво е да готвиш за лекарите на първа линия
Д-р Диана Димитрова: Умората е във всички, но нека здравият разум да надделее
Д-р Диана Димитрова: Умората е във всички, но нека здравият разум да надделее