НОВИНИ

Как минава един ден на Силите за специални операции

Николай Минков
от Николай Минков
07:48, 06.05.2020
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Най-младото командване в българската армия са Силите за специални операции. Само преди няколко месеца те се отделиха от Сухопътни войски, начело с техния командир генерал-майор Явор Матеев.

Екипът на БНТ прекара един ден в рутинно тактическо учение на българските командоси. Те трябваше да отразят внезапно враженско нападение от засада, докато патрулират в открита местност.

Един от тактическите елементи, който тренират специалните сили са бой в градски условия. Силите за Специални операции са получили задача да проникнат в сграда с терористи, да ги обезвредят и да освободят заложник.

Командир: Най-трудното е да се сглоби целия екип, всеки да знае другия какво прави и да можем да разчитаме един на друг. Самите действия протичат много бързо. Самият екип трябва да е доста натрениран, както индивидуално, така и цялостно. И самите ситуации се развиват в разките на 3,3 секунди.

Ежедневно командосите тренират с различни видове огнестрелни оръжия, изпълняват сложни упражнения, съобразени с най-различни по вид и мащаб бойни сценарии.

Стрелковата подготовка е един от най-важните елементи за специалните сили. Освен с бойни патрони, командосите провеждат стрелби и с боепраси, с намален заряд, с гумени куршум вместо метални.

Кап. Милен Караганчев: Това е картечен пистолет "Хетлер и Кох" МП-5. В случая използваме ФХ боеприпаси, които са маркиращи, но също така доста болезнени, но също така се използват в нашите занятия по тактическа подготовка и в случая по огнева подготовка,за да може да се приближат до реалните условия.

А когато боеприпасите привършат, командосите трябва да единствено да разчитат на ръкопашните си умения.

От старши сержант Ганев разбираме, че са нужни поне 2 години ежедневни тренировки, за да може един командос да усвои и да прилага успешно различни техники за ръкопашен бой.

Ст.сержант Ганев, инструктор по бойни изкуства: В тази подготовка сме застъпили бокс, киокошин карате, джудо и самбо.

От лейтенант Васил Василев научаваме каква е била неговата мотивация да стане командос.

Лейтенант Васил Василев: Още от малък това ми е мечта да вляза в Специалните сили, защото това е елитното бойно формирование в България. Тепърва ми предстои първия парашутен скок, който ще е след няколко седмици. И мисля, че ще бъде изпълнен с голяма доза адреналин.

Преди това обаче трябва той е прекарал месеци тренировки на земята. Най-важната подготовка на парашутистите е усвояването на различните тренажори в парашутно десантния център.

Кап. Георги Ангелов- зам.-командир на 1-ва рота на 1ви батальон: Този полигон е неизменна част от нашата подготовка, защото тук се отработват елементи на скока. За да сме сигурни,че скокът ще се проведе без инциденти, ние трябва до съвършенство да сме отработили нещата тук. Бих казал, че най-трудно се усвояват уредите за натренираност на вестибуларната система. Това е люлката на 360 градуса и рейнсовото колело.

Управлението на парашута първо се усвоява на земята.

Лейтенант Шопов: На този тренажор се тренират действията на парашутиста, след напускане на самолета.

Огромно внимание се обръща върху уменията на десантчиците да сгъват парашутите си, тъй като от това зависи тяхната безопасност по време на скоковете.

Старшина Мирослав Павлов- парашутен инструктор: Скатаването на този тип парашути отнема около 1 час. Има 5 проверки, през които преминава всеки един парашут преди да се скатае за скок.

В специалните сили никога не се подценява физическата подготовка. Тя се провежда ежедневно. Кросове, вдигане на тежести, гимнастически уреди.
Това е и първият тест за всички млади хора, които решат да облекат униформата и да станат част от най-елитното армейско подразделение.

Ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции: Млади съотечественици, заповядайте в Специалните сили. Ние ще ви направим истински мъже и жени на родината.

Денят за специалните сили завършва с изпращане на бойното знаме и сваляне на националния флаг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки овце превзеха улиците на Самсун в Турция
Десетки овце превзеха улиците на Самсун в Турция
Близо 3 милиона и 700 000 са заразените с коронавирус в света
Близо 3 милиона и 700 000 са заразените с коронавирус в света