НОВИНИ

Как работи въздушният флот на ЕС при гасенето на пожарите на Стария континент?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:08, 13.08.2024
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Европейската информационна система за горски пожари поставя нашата страна на едно от челните места. Мащабът на огнените бедствия наложи участието на специалния въздушен флот по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Предизвикателството за тази своеобразна ескадрила е огромно, защото тя се вдига във въздуха при мащабни бедствия в цяла Европа, които може да се развиват и в няколко страни едновременно.

От месец май до октомври ЕС държи в готовност 28 самолета и 4 хеликоптера, предназначени за гасене на пожари. Сред тях преобладават модел "Канадеър" за водни бомбардировки, както и леки самолети-амфибии. Техниката е базирана в четири държави - Гърция, Португалия, Испания и Франция. Освен това в готовност са 500 пожарникари.

"Всичко се основава на нуждите. Нашата цел е да спасяваме човешки животи, а също и превантивно да спрем увеличаването на обема на щетите на бедствието. Целта е да отговорим възможно най-бързо. Това може да отнеме няколко часа", обясни Балаш Уйвари - говорител на Европейската комисия.

Къде да бъде изпратена техниката решава кризисният център в Брюксел. За прецизното изпълнение на мисиите се използва и програмата за сателитен мониторинг "Коперник", чрез която се получава информация за засегнатите територии.

"Трябва да ни бъде казано колко самолета са нужни на терен и какви други капацитети са необходими. На тази основа можем да видим с какво разполагаме от тези 28 самолета и 4 хеликоптера или потенциално дори да поискаме още от други страни-членки на общността", каза Балаш Уйвари.

"БНТ: Кой поема разходите за самолетите и екипажите, които участват в мисиите?

- В случая на България от 15 юли ние сме осигурили 10 пожарогасителни самолета и два хеликоптера, координирани от нас от Брюксел. В този случай ние първо координираме мисиите и също покриваме разходите за осигурените самолети, след което с помощта на бюджета на ЕС възстановяваме средствата на тези страни членки, които са използвали техните летателни средства", заяви говорителят на Европейската комисия.

Помощта не е ограничена само в рамките на ЕС. Това лято са получени малко над 7 заявки за помощ. Сред страните поискали въздушна помощ освен България са Албания, Република Северна Македония и Кипър. На Боливия например са били изпратени пожарникари на терен.

"БНТ: Възможно ли е да изградите постоянна база в България?

- Това, с което разполагаме в момента, е да придвижваме флота. Всяка година сформираме флот за летните пожари. Към този момент България не участва. Разбира се не е изключен вариант, например, следващата година да обмисли да участва със самолети във флота", отбеляза Балаш Уйвари.

Предстои капацитетът на аерофлота да бъде увеличен. За целта са предвидени 600 милиона евро за закупуването на още летателни апарати в шест страни членки, които имат възможност да закупят по два нови канадски самолета.

"Разбира се, отнема време да се произведат тези летателни средства, защото говорим за много прецизна техника, много голямо глобално търсене и ограничено предлагане. Според очакванията ни до 2027 г. някои от тези нови самолети ще бъдат на разположение и до края на десетилетието всички ще бъдат активни и това ще представлява осезаемо подсилване на капацитета, който имаме на европейско ниво", заяви Балаш Уйвари - говорител на Европейската комисия.

Данните до момента показват все по-голяма честота на пожарите през лятото в Европа. Миналата година са унищожени половин милион хектара, а през 2022 г. - 800 000 хектара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева и Лидия Енчева се класираха за втория кръг в Сърбия
Росица Денчева и Лидия Енчева се класираха за втория кръг в Сърбия
Алкарас: Да играя с Рафаел Надал бе сбъдната мечта
Алкарас: Да играя с Рафаел Надал бе сбъдната мечта