НОВИНИ

Ясни са вече първите имена на служебни министри в правителството на Горица Грънчарова

19 министри трябва да намери до 19 август Горица Грънчарова

Николай Минков
от Николай Минков
19:35, 13.08.2024
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Ясни са вече първите имена на служебни министри в правителството на Горица Грънчарова. Това са правосъдният - Мария Павлова, и финансовият министър Людмила Петкова, която ще е и вицепремиер - т.е. те запазват постовете си.

Настоящият служебен министър на финансите Людмила Петкова е приела поканата на Грънчарова да остане на поста.

"Ние проведохме разговор по основните приоритети на България, така че получих поканата, приех и за мен е чест да бъда част от нейния екип", заяви Людмила Петкова, служебен министър на финансите.

След разговор с Грънчарова днес на поста остава и настоящият правосъден министър Мария Павлова. Росен Карадимов - министър на иновациите и растежа, също беше днес на разговор с Грънчарова, но не е ясен отговорът му.

Според източници на "По света и у нас" досегашният заместник външен министър Иван Кондов е най-вероятният кандидат за дипломат № 1. Бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев Даниела Везиева, заяви, че би приела покана от Грънчарова, но зависи от поставените към нея условия.

"Какво се очаква да се свърши, какви ще са ясните критерии, ясен план за тези 3 - 4 месеца, в които трябва да се свърши каквато и да е работа, защото ние се намираме в дългосрочна политическа криза", допълни Даниела Везиева, бивш министър на икономиката.

Готовност да останат в кабинета, но без все още да са водили разговори с Грънчарова, вече заявиха служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков, на отбраната Атанас Запрянов, на образованието Галин Цоков, на културата Найден Тодоров.

Според представители на парламентарни групи в 50-ия парламент Грънчарова на този етап не консултира бъдещите министри с тях.

Анна Александрова, ГЕРБ-СДС: "Не мога да ви кажа. Не съм информирана. Не знам. Не участвам в този екип".

Искра Михайлова, заместник-председател на ПГ на ДПС: "Не мога да ви дам такава информация, защото не знам".

Калоян Паргов, "БСП за България": "Не мога да ви кажа. Мен лично не ме е търсила, пък и не знам някой от колегите".

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН: Това си е процедура. Ходете питайте Христо Иванов. Не съм я писал аз тази глупост в Конституцията, така че намерете човека творец и му задайте на него този въпрос. Ние бяхме против това. Целият този панаир стана заради тези тъпи поправки".

Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: "Нямам изобщо информация да се е случило подобно нещо.

- БНТ: Ако ви покани на консултации, ще се отзовете ли?

Елисавета Белобрадова: Това е обект на коментар вътре в парламентарната група".

От ПП-ДБ отново призоваха Калин Стоянов да не бъде вътрешен министър в следващия кабинет.

Елисавета Белобрадова, ПП-ДБ: "Г-н Стоянов е най-добре да се концентрира върху собствената си работа, докато я има, вместо да коментира политическите сили, което изобщо не е в неговите прерогативи. И тук критиките не са свързани толкова с реални политически действия, а по-скоро са свързани със зависимостта на Калин Стоянов от г-н Пеевски".

Отговорът на Стоянов не закъсня.

"Бих дал един съвет на госпожата, тя пък да си гледа политиката и да не се меси в МВР", каза още Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

19 министри трябва да намери до 19 август Горица Грънчарова. На 20 август президентът трябва да издаде указ за назначаването на новия служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочните избори два месеца по-късно. Същия ден министрите трябва да положат клетва в парламента.

По темата работиха: Николай Минков и Цветелина Катанска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас: Да играя с Рафаел Надал бе сбъдната мечта
Алкарас: Да играя с Рафаел Надал бе сбъдната мечта
Виктория Томова отпадна драматично в първия кръг в Синсинати
Виктория Томова отпадна драматично в първия кръг в Синсинати