НОВИНИ

Как Олимпиадата преобрази един от най-бедните райони на френската столица? (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 13.08.2024
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Инвестициите, направени покрай Олимпиадата, буквално преобразиха един от най-бедните райони на френската столица. Какво наследство остава след домакинството на игрите и как се промени предградието Сен Дени, разказва Михаил Иванов.

От централната част на Париж до Сен Дени се стига след кратко пътуване с метро. Но разликата между столицата и предградието е голяма. Причината за бедността в Сен Дени е затварянето на големите фабрики в района в края на миналия век.

"Репутацията на Сен Дени традиционно е негативна, тъй като се свързва с проблемите на бедността и несигурността, но в действителност тя е отражение на Франция", коментира местен жител.

Местните обаче виждат ползата от построеното за Олимпийските игри.

"Олимпийското село ще се превърне в квартал за местните жители. Олимпийският воден център, в който в момента се провеждат състезания по водна топка, синхронно плуване и скокове във вода, ще се превърне във воден център за жителите на нашия регион, а около него ще има нов квартал", заяви Делфин Тебо, общинска организация "Плен Комюн".

Близо 5 милиарда евро – това е сумата, която е похарчена за трансформацията на Сен Дени, а най-голяма част от нея е отделена за олимпийското село, което ще се превърне в над 2800 нови социални жилища за хората от града. Ще има още офиси, студентски общежития и хотел.

Новата гара "Сен Дени Плейел" е част от плановете за мрежа от бързи влакове на метрото, които ще свързват Париж с предградията много по-лесно.

Положителен ефект, сравним само с построяването на "Стад дьо Франс" за световното първенство по футбол през 1998 г., което води до много посещения в района и по-добра транспортна връзка с Париж.

Днес, на стадиона се провеждат редица олимпийски състезания, които водят туристи и атлети от целия свят в Сен Дени. С мисъл за туризма, местната власт превръща и 5-километрова отсечка от каналите на Сена в сцена за графити и улично изкуство. Тук твори и местният графити артист Му, който преобразява изоставени пространства.

"Страхотно е, че Сен Дени се променя, има хубави аспекти, има и лоши такива, но графитите ще съществуват въпреки всичко."

Артистът казва, че понякога мястото, където рисуваш, е дори по-важно от това какво рисуваш, за да изпратиш послание. А неговото вече е част от парка на Сен Дени и е свързано с надеждата.

Кореспондент на БНТ в Париж Михаил Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови интензивни боеве по фронта около Курск
Нови интензивни боеве по фронта около Курск
Министър Глушков към Насар: Записа България със златни букви в световната история
Министър Глушков към Насар: Записа България със златни букви в световната история