НОВИНИ

Работничка от Молдова е първата жертва на огнената стихия край Атина

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:10, 13.08.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Пожарникари, войници и обикновени хора се опитват да спасят предградията на Атина от пламъците. Огнената стихия вече взе една жертва. Спасители откриха овъглено тяло на жена на около 60 години. Пожарникарите са постигнали напредък в гасенето, фронтът вече не е единен, но десетки огнища продължават да горят. В потушаването на стихията се включиха екипи и самолети от чужбина. В този час започва заседание на кризисния щаб.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

При настъпването на 25-метрова огнена стена, времето за сбогуване с живота, който пламъците поглъщат, е само миг.

"Страшно е да видиш всичко в дим, да гледаш как огъня преминава през всичко и да не можеш да направиш нищо", споделя Никос Адамопулис.

В огнен капан се оказа и Халандри - предградие на Атина. В една от изгорелите фабрики беше открито овъгленото тяло на работничка от Молдова.

"Спях вкъщи. Тя дойде тук, не искаше да си тръгне. Всички други си тръгнаха, но тя не. Не знам какво да кажа, в шок съм", разказа собственикът на фабриката.

Хората от предгардието разказват, че другите работници успели да се спасят.

"Работеха при затворена врата. Вчера, още в ранния следобед районът беше задимен. Когато видяха пламъците, всички избягаха през задната врата. Да, има задна врата, но трябва да се прескочи балкон. Жената отказа да излезе. Остана вътре. Викаха я, но тя не тръгна", обясни жител на Халандри.

Така изглежда районът на Атина от сателитите. За три дни са изгорели над 100 къщи. Опустошени са над 10 хиляди хектара земя.

"Огънят идваше от всички страни. Всичко унищожи".

Ветровете разпалиха отново огнището край Еритро, което наложи евакуция на местното население.

"Около 4,30 часа сутринта огънят достигна до нас. Къщите почнаха да горят. Една е напълно унищожена."

Мобилизирани са над 700 пожарникари, използват се около 200 пожарни коли и 33 самолета. Европейският съюз задейства Механизма за гражданска защита и 4 държави изпратиха екипи и техника.

"В отговор на нашето искане за помощ, изпратено чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, Франция изпраща хеликоптер, Италия - два самолета, Чехия - 75 пожарникари и 25 коли, включително девет цистерни с вода", заяви Василис Ватракоянис, говорител на противопожарната служба.

Помагат им и стотици добворолци.

"Тръгнах от работа. Опитваме се да спасим къщите, не само нашите къщи, всички къщи. Но ситуацията е много тежка. Истината е, че трябва да се борим срещу природата".

В зоните, където пламъците вече са потушени, някои местни жители се престрашават да се върнат.

"Нищо не е останало. Всичко е разрушено."

В предградията на Атина се готвят за поредна тежка нощ. В следобедните часове силните ветрове леко утихнаха, но скоростта им още е около 40 километра в час.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико представи Алварес, той обеща зрелище
Атлетико представи Алварес, той обеща зрелище
Световният №1 в мъжкия тенис се завръща в Синсинати, готов е за битки
Световният №1 в мъжкия тенис се завръща в Синсинати, готов е за битки