НОВИНИ

След случая със застреляния полицай: Шефът на полицията в Пловдив освобождава поста

Много тежък и крайно нелеп инцидент, заяви вътрешният министър Калин Стоянов

случая застреляния полицай шефът полицията пловдив освобождава поста
bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 13.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Много тежък и крайно нелеп инцидент, при който животът си загуби наш опитен колега на 49 години. Има образувано производство. Вчера, след като колегите са имали задачи, са имали и планирано обучение. Колегата е взел 7-годишното си дете и го е завел в сградата на Специализираните полицейски сили. Детето е било в помещението, в което се преобличат колегите и където са техните шкафчета, вероятно и там е било оръжието и шкафчето не е било заключено. Колегите чуват един изстрел и след като отиват виждат детето с пистолет в ръце, а колегата смъртоносно прострелян на земята. В това помещение детето и баща му са били сами, майката и другото дете не са били там. Оръжието е на загиналия полицай. Присъствието на дете в забранена охраняема зона е недопустимо, дали е практика не мога да кажа, има си правила", заяви вътрешният министър.

По думите му въпросите са много - как и по какъв повод 7-годишно дете се намира в едно специализираните структурни звена на Областната дирекция, как в ръцете му се е оказало огнестрелно оръжие и много други обстоятелства.

"Ще се установи какво е било оръжието. Проведох разговор с директора на Областната дирекция и поисках от него да освободи поста, но от това, което чух днес - повече факти, съм на категорично мнение, че постовете трябва да бъдат освободени от началника на отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция в Пловдив, началник на сектор "Специализирани тактически действия", а още в днешния ден съм отстранил от длъжност и началника на Специализираните полицейски сили", комисар Георги Чергов ще освободи поста директор на Областната дирекция", допълни Калин Стоянов.

Той поясни, че огнестрелните оръжия на всеки един служител би следвало да бъдат в кобура на служителя или в касата, като не трябва да се съхраняват на друго място.

"За детето и майката, която е опитен служител, са осигурени психолози, които да разговарят и беседват с тях, да им окажат нужната помощ, като те ще проведат такива разговори и със служителите", каза още Калин Стоянов.

"Не бягам от отговорност, това е тежък инцидент, малките компромиси водят до големи проблеми. Съзнавам отговорността, която нося като ръководител на Областната дирекция на МВР в Пловдив, с оглед на поемането на морална отговорност, аз ще подам заявление за преназначаване на друга подходяща длъжност, която ще реши ръководството, независимо, че няма данни, които да водят за лична и персонална отговорност към този инцидент ", Георги Чергов, директор на ОД на МВР - Пловдив.

Относно влизането на Европейската прокуратура в сградата на "Булгартрансгаз" той коментира: Възложено е да се извършат процесуални действия на различни адреси в София, Сливен и Козлодуй.

Калин Стоянов потвърди, че не е получил нова покана за разговор с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова. Провели сме един единствен разговор и предполагам, че ще остане само този, не би следвало да се водят 2-3 или 5 разговора с който и да било. На въпрос какви са очакванията вътрешният министър подчерта: "Това е изцяло решение на бъдещия служебен премиер".

Снимки: БТА

Продължава разследването на трагичния инцидент, при който 7-годишно дете застреля баща си - полицай, в сградата на сектор "Специализирани полицейски сили" в Пловдив със служебното му оръжие.

    Застреляният от сина си полицай е на 49 години, служител към Звеното за специални тактически действия, семеен е с две деца.

    След инцидента министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставката на началника на пловдивската полиция.

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Тракторист запалил пожара край харманлийското село Коларово
    Тракторист запалил пожара край харманлийското село Коларово
    Тихомир Иванов: Надявам се успехите на България в Париж да привлекат децата към спорта
    Тихомир Иванов: Надявам се успехите на България в Париж да привлекат децата към спорта