НОВИНИ

Нови предупреждения за евакуация край Атина заради продължаващите пожари

Спортни зали и комплекси, включително олимпийския стадион в Атина, са превърнати в евакуационни центрове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:59, 13.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Гръцките власти наредиха нова евакуация на хора, заради продължаващата огнена стихия край Атина. Евакуират се жителите и туристите на гръцкия морски град Неа Макри.

Първа жертва на големия пожар край Атина. Борбата с огъня продължава, а стихването на вятъра дава надежда на пожарникарите. Вече няма активен фронт на пожара, а няколко изолирани огнища в по-широкия район на планината Пентели и езерото Маратон, съобщиха тази нощ местните власти. 4 европейски държави изпращат помощ на Гърция, след като страната активира механизма за гражданска защита на ЕС.

Овъглено тяло, вероятно на около 60-годишна жена, е открито снощи от пожарникарите в изгоряла промишлена сграда в атинския квартал Врилисия. 70-те хиляди жители на този район бяха частично евакуирани. Други продължаваха да се борят с подръчни средства, редом до огнеборците.

"Много е страшно да гледаш как всичко е задимено и огънят напредва, без да можеш да направиш нищо", коментира Никос Адамопулос, местен жител.

Според гръцките власти огнената стихия вече е обхванала около 405 квадратни километра. Над 700 пожарникари, подкрепени от доброволци, 190 пожарни коли и 33 противопожарни самолета, се борят с пожара, който избухна в неделя следобед на 35 км северно от столицата Атина. Помощ за тях пристига от няколко европейски държави.

"В отговор на нашето искане за помощ, изпратено чрез механизма за гражданска защита на ЕС, Франция изпраща хеликоптер, Италия - два самолета, Чехия - 75 пожарникари и 25 коли, включително девет цистерни с вода", каза Василис Ватракоянис, говорител на противопожарната служба.

Освен техника, Франция изпраща и 180 огнеборци. Около 40 румънски пожарникари вече участват в операциите по гасенето. Те са пристигнали в Гърция в края на юли в рамките на проект на европейския механизъм за гражданска защита. Кипър, Турция и Испания също се очаква да предоставят подкрепа.

Гърция остава в състояние на повишена тревога за пожари поне до четвъртък, като прогнозите са за температури до 40 градуса.

Заради влошеното качество на въздуха е издадено предупреждение към хората с хронични заболявания, възрастните, бременните и децата да бъдат особено внимателни. Бреговата охрана пренасочва фериботите. Спортни зали и комплекси, включително олимпийския стадион в Атина, са превърнати в евакуационни центрове. Премиерът Кириакос Мицотакис прекрати почивката си на остров Крит, за да посети днес оперативния център на противопожарната служба.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ
След Олимпийските игри: Гледайте отново "Спортните таланти на България" по БНТ
Виктория Томова вече е 50-а в световната ранглиста
Виктория Томова вече е 50-а в световната ранглиста