НОВИНИ

Психологическа война: Израел в очакване на удари от Иран

Хамас с първа атака срещу Израел от май

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:51, 13.08.2024
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Слушай новината

Хамас с първа атака срещу Израел от май. Военното крило на групировката изстреля две ракети към Тел Авив, в града се чу експлозия, но няма ранени. Нападението идва, докато Израел е в бойна готовност за евентуална атака на Иран и Хизбула в отговор на покушенията на високопоставени фигури от Хамас и шиитското движение.

Техеран отхвърли общия призив на Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия да спре със заплахите за удари. Вече две седмици светът и Израел са в очакване на удари от Иран и Хизбула, но как реагират обикновените хора на тази психологическа война?

Снимки: АП/БТА и ЕПА/БГНЕС

Почти всеки ден нова заплаха идва от политици и военни, че Израел ще бъде наказан. Мощната Революционна гвардия обяви военни учения тази седмица и принуди десетки авиолинии да отклонят полетите си. Но удари няма - и точно това е целта на Техеран.

"Да чакаш смъртта е по-трудно от самата смърт", казват източници от властта в ислямската република пред "Файненшъл таймс". Западната дипломация трескаво се опитва да деескалира ситуацията. Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин излязоха снощи с общ призив, но Техеран обяви, че подобна молба няма политическа логика и противоречи на международното право.

"Приемаме сериозно изявленията и бележките на враговете ни. Ето защо сме в пика на готовността за атака и отбрана", каза Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

В Хайфа, в Северен Израел, ситуацията е напрегната. Създаден е подземен команден център, който работи денонощно.

"Това е главната стая. Цялата управа на града идва тук при атака или друга извънредна ситуация", обясни Леонид Резник - ръководител на подготовките за извънредни ситуации в Хайфа.

Жителите на града още помнят ужаса от Израелско-Ливанската война преди 18 години. Сега ситуацията е не по-малко напрегната.

"Ние, или по-скоро съпругът ми, е много подготвен. Имаме генератор, много храна, поне за седмица", споделя Рахел Херин - жител на Хайфа.

В подземния паркинг на болницата в Хайфа сега вместо коли има медицинско оборудване.

"Това е най-голямата подземна болница в света. "Рамбам" има 1100 болнични легла, но в случай на нужда имаме капацитет и за 2200", обясни Майкъл Халбертал - генерален директор на болница "Рамбам" в Хайфа.

В южния ливански град Тир, на брега на Средиземно море, животът се опитва да изглежда нормален. Плажният бар се оказва първа необходимост.

"За хората е рай да могат да си поемат глътка въздух в тази лудост. В момента едновременно сме във война и няма война. Нищо не е нормално. Гледате хората се забавляват на плажа, слушат музика. Но недалеч от нас има кланета. В Южен Ливан селата са бомбардирани, сривани със земята", коментира Даля Фаран - мениджър на бар.

Всички се надяват напрежението да бъде свалено в четвъртък, когато Хамас и Израел се съгласиха да се срещнат за преговори за примирие в столицата на Катар - Доха.

Но крайнодесните партии в Израел са твърдо против примирие. Министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир наруши дългогодишното правило евреи да не се молят в свещения за мюсюлманите комплекс около джамията "Ал Акса". Бен Гвир поведе стотици евреи, изпълняващи ритуалите от Талмуда.

"Нашата политика е молитвите да бъдат позволени. Ще кажа и още нещо - трябва да спечелим тази война. Трябва да победим и да не ходим на конференции в Доха или Кайро, а да ги победим, да ги накараме да коленичат - това е посланието. Можем да победим Хамас и да ги свалим на колене", отсече Итамар Бен Гвир - министър по националната сигурност на Израел.

По непотвърдена информация тази нощ към Близкия изток пътува и американският държавен секретар Антъни Блинкен. В навечерието на преговорите между Хамас и Израел той има планирани визити в Катар, Египет и Израел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха шофьор да управлява автомобил, а в ръцете си да държи и диша от балон с райски газ
Хванаха шофьор да управлява автомобил, а в ръцете си да държи и диша от балон с райски газ
Александър Василев и Иван Иванов се класираха за втория кръг на турнир от ITF в София
Александър Василев и Иван Иванов се класираха за втория кръг на турнир от ITF в София