НОВИНИ

Нови интензивни боеве по фронта около Курск

Русия отвори 400 центрове за евакуираните от зоната на боевете

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:06, 13.08.2024
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Руски медии съобщиха за интензивни боеве по фронта около Курск, докато украинските сили се опитват да разширят контролираните от тях руски територии. Руските власти отвориха 400 убежища в цялата страна за евакуираните от зоната на боевете руски граждани. Украйна няма интерес да окупира Курска област, заяви Киев.

Оценките на Москва и Киев за руските територии под украински контрол се различават много. Украйна твърди, че контролира 1000 квадратни километра, но руските власти съобщават, че зоната под контрола на Киев е по-малко от половината на обявеното. Смята се, че над 130 000 руснаци са напуснали домовете си.

"В Курска област продължава работата по временно презаселване и цялостно осигуряване на гранични жители. Хората са изпратени в 120 центъра за временно настаняване в 9 района на Централния федерален окръг. В района на Курск работят 77 центъра за временно настаняване, където се намират около 5 хиляди души", заяви Артьом Шаров, Министерство на извънредните ситуации на Русия.

Общо над 400 центъра в Руската федерация са готови да приемат жители на Курска област и да им осигурят психологическа подкрепа.

"Шофирахме и се молех на Бог само да не катастрофираме, зетят и дъщерята караха толкова бързо. Децата бяха в колите. Само когато спряхме да пием вода, едва тогава осъзнахме, че определено бягаме, просто не мога да го опиша", допълни Татяна Пачина, евакуирана от Курск.

Украйна започна изненадващата офанзива срещу Курска област на 6 август.

Русия пренесе тази война на украинска територия и е абсолютно справедливо военните действия сега да се завърнат на руска територия, украинските въоръжени сили са цивилизовани европейски сили, които спазват законите на войната, коментира високопоставен украински представител.

"За разлика от Русия Украйна не се нуждае от чужда собственост. Украйна няма интерес от превземането на Курска област", каза още Георгий Тихий, говорител на външното министерство на Украйна.

Освен това трябва да се подчертае, че операцията в района на Курск помага на фронтовата линия в Украйна, тъй като не позволява на Русия да прехвърли допълнителни части в района на Донецк, каза още Тихий.

Днес Владимир Путин назначи свой бивш телохранител, Алексей Дюмин, спасил го от мечка, за командващ защитата на Курск.

51-годишният Дюмин е родом от града, син на военен лекар и популярен губернатор на Тулска област. Пазил е Борис Елцин и Виктор Черномирдин.

Кандидатурата му се обсъждаше като нов министър на отбраната след напускането на Шойгу. На 29 май тази година Алексей Дюмин беше назначен за секретар на Държавния съвет - консултативен орган на руския държавен глава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ внесоха искане за изслушване на енергийния министър заради влизането на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз"
ПП-ДБ внесоха искане за изслушване на енергийния министър заради влизането на Европрокуратурата в "Булгартрансгаз"
Как Олимпиадата преобрази един от най-бедните райони на френската столица? (СНИМКИ)
Как Олимпиадата преобрази един от най-бедните райони на френската столица? (СНИМКИ)