НОВИНИ

Евакуират и Белгородска област, Русия и Украйна с взаимни обвинения за пожар в АЕЦ "Запорожие"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:11, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

След седем дни на офанзива на руска територия украинската армия контролира хиляда квадратни километра. Това обяви лично командващият украинската армия генерал Олександър Сирски.

Под украински контрол са 28 населени места в руската Курска област, твърдят руските власти. Според тях украинците са навлезли на дълбочина от 12 километра в руска територия, а фронтът е с широчина 40 километра.

Русия започна евакуация и на части от съседната на Курск Белгородска област. Домовете си са напуснали вече над 130 хиляди души. Москва обвини Киев, че използва химически оръжия на руска територия.

В отговор Украйна заяви, че Русия отправя лъжливи обвинения за собствените си военни престъпления.

Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски докладва на президента Зеленски за ситуацията на фронта в руската Курска област.

"При нашата офанзива на територията на Курска област към момента около хиляда квадратни километра от Руската федерация вече са под наш контрол. Нашите подразделения изпълняват поставените задачи. Има сражения по цялата фронтова линия. Ситуацията е под наш контрол", заяви Олександър Сирски, командващ армията на Украйна.

Президентът Зеленски е наредил изготвянето на "хуманитарен план" за областта.

В социалните мрежи се появиха кадри на замяна на руския флаг с украински в селища в Курска област, като в Дарино и Гуево.

Автентичността на заснетото се потвърждава от формата на сгради, огради, разположение на дървета, които съответстват на по-ранни снимки и сателитни изображения, отбелязва Ройтерс. Агенцията не може да потвърди независимо датата на заснемането.

"Скъпи украинци, влязох в магазин от веригата Петьорачка. Казвам ви, изборът не струва. Украинската верига АTP е по-добра", коментира украински войник.

Руският президент Владимир Путин нареди украинските войници да бъдат прогонени и изхвърлени от руска територия. Той обаче предупреди, че обстановката по границата с Украйна може да се влоши преди да настъпи обрат.

По-думите му на фона на събитията в Курска и Белгородска област обстановката в Брянск е относително спокойна, но това не означава, че ще остане и утре. Киев се опитва да подобри позициите си в бъдещи преговори, заяви руският лидер.

"Става очевидно и ясно защо Киев отказа нашите предложения за връщане към плана за мирно уреждане, както и предложенията на заинтересувани и неутрални посредници. Противникът с помощта на западните си господари изпълнява тяхната воля и с ръцете на украинците Западът воюва с нас. Изглежда, че врагът иска да подобри преговорните си позиции занапред", заяви руският президент Владимир Путин.

Швейцария изрази подкрепа за втора международна среща за мир в Украйна, но този път с участието и на Русия. Москва не беше представена на първите разговори в Швейцария в средата на юни. По-рано украинският лидер заяви, че офанзивата в граничните райони на Русия е отговор на действията на Москва срещу украинска територия.

"Само от началото на това лято и само от Курска област нашата Сумска област е понесла около 2 хиляди удара. Артилерия, миномети, дронове. Следим и всеки ракетен удар. Всяко такова нападение заслужава справедлив отговор", каза още украинският президент Володимир Зеленски.

Русия и Украйна си размениха обвинения за пожар, унищожил охладителната кула в ядрената централа "Запорожие". Огънят е напълно потушен. Според експерти от място на Международната агенция за атомна енергия инцидентът не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Ангелов пред БНТ: Дойде и нашият момент (ВИДЕО)
Валентин Ангелов пред БНТ: Дойде и нашият момент (ВИДЕО)
Пожари в психиатрии: Шестима пациенти са загинали за пет години
Пожари в психиатрии: Шестима пациенти са загинали за пет години