НОВИНИ

Продължава кастингът за министри на Горица Грънчарова

Горица Грънчарова води разговорите в парламента

Николай Минков
от Николай Минков
20:08, 12.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Кастингът на Горица Грънчарова за министри продължава. Бъдещият служебен премиер провежда срещи с потенциални министри в сградата на парламента, но до този момент няма официална информация на кого се е спряла.

При формирането и на този служебен кабинет обаче основното напрежение е около името на вътрешния министър Калин Стоянов. Очакванията са, че той ще бъде сменен.

Горица Грънчарова избра сградата на парламента за разговорите си с потенциалните кандидати за служебни министри.

Още при получаването на мандата тя заяви, че ще разчита както на лица от кабинета "Главчев", така и на доказани експерти в своята област.

От сутринта знакови политици влизаха и излизаха в сградата на българския парламент, но увериха, че нямат нищо общо с разговорите, които води Горица Грънчарова.

Томислав Дончев, Теменужка Петкова, Деница Сачева от ГЕРБ прекараха няколко часа в парламента, но отказаха коментар. Виктория Василева от разпадналото се "Величие" беше лаконична.

"Идваме си по наша работа. Няма нищо общо със служебното правителство", заяви Виктория Василева, депутат.

Според източници на БНТ циркулиращата информация в публичното пространство, че Крум Зарков ще бъде новият служебен министър на правосъдието не е вярна.

За сметка на това настоящият Мария Павлова заяви, че ако получи покана ще остане на поста, но все още не е водила разговори с Горица Грънчарова.

"Винаги съм приемала предизвикателствата. Това не ми е първо участие в служебен кабинет, така че не съм човек, който бяга от предизвикателствата. Имайте предвид, че предстоят множество реформи в законодателството, тъй като с промените в Конституцията, които останаха в сила, предстои да се отворят повече от 100 закона, в които следва да се направят промени, касаещи най-вече дейността в прокуратурата, в наказателното производство", каза Мария Павлова, служебен министър на правосъдието.

Ключовата фигура на вътрешен министър остава една от най-спорните кандидатури. От ПП-ДБ и днес обявиха, че са категорично против Калин Стоянов да запази поста. А днес той отново влезе в политическата престрелка.

"През последните дни станахме свидетели на това как определени хора, неуспели според мен политици, всячески търсят вариант да се намери ала-бала министър, който по някакъв начин да им съдейства с връщането на загубените около 300 хиляди гласа на последните избори", заяви Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

Настоящият военен министър Атанас Запрянов вече декларира, че е готов да остане на поста си, но все още не е разговарял с Грънчарова. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков също очаква покана за среща.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуират и Белгородска област, Русия и Украйна с взаимни обвинения за пожар в АЕЦ "Запорожие"
Евакуират и Белгородска област, Русия и Украйна с взаимни обвинения за пожар в АЕЦ "Запорожие"
Пожари в психиатрии: Шестима пациенти са загинали за пет години
Пожари в психиатрии: Шестима пациенти са загинали за пет години