НОВИНИ

Как са уредени правото на престой и работа на украинските граждани, които пристигат у нас

бежанците украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 01.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Гражданите на Украйна имат право да влизат без виза и да пребивават 90 дни в Република България на всеки 6 месеца. Това съобщават от Дирекция "Миграция" на МВР.

Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства. Редът, по който украинските граждани могат да се възползват от право на допълнителен престой на територията на страната ни, е определен в Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България.

Четвърт милион бежанци от Украйна чакат на границите на ЕС

Тези, които искат да продължат престоя си у нас, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ - МВР или в сектори и групи „Миграция“ при ОДМВР преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от Интернет страницата на дирекция „Миграция“-МВР.

Гражданите на Украйна от български произход могат да получат разрешение за продължително или постоянно пребиваване в Република България, в случай че имат сключен трудов договор с български работодател за срок, по-дълъг от 6 месеца.

Увеличава се бежанският поток от Украйна през Дунав мост при Русе

Ако желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), украинските граждани могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред звената на дирекция „Миграция“-МВР в София и страната, и пред органите на Главна дирекция „Гранична полиция“-МВР.

Десетки украински семейства вече намериха убежище в морските ни курорти

За повече информация украинските граждани могат да посетят дирекция „Миграция“-МВР в София, на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 48. Ако са извън София, могат да отидат в съответните отдели „Миграция“ към Областната дирекция на МВР в страната.

Допълнителни въпроси могат да бъдат задавани на интернет страницата на дирекция „Миграция“. Където е публикувана информацията и на украински език и на руски език.

БЯГСТВО ОТ ВОЙНАТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Седмицата е важна, приоритет е мачът за купата
Станимир Стоилов: Седмицата е важна, приоритет е мачът за купата
Откриха златни кюлчета, увити около кръста на пътничка
Откриха златни кюлчета, увити около кръста на пътничка