НОВИНИ

Как се гарантира сигурността в новия тунел "Железница"?

bnt avatar logo
от БНТ
11:07, 20.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

След година закъснение, днес официално ще бъде пуснат в експлоатация тунел „Железница" на АМ „Струма". Той е най-дългият в България - 2 км, а заедно с него ще бъде пуснато движението и по още 3-километрова пътна отсечка от самата магистрала.

Тунел „Железница" на АМ „Струма" беше завършен преди няколко години. Свлачища в района обаче наложиха да бъдат построени допълнителни съоръжения, които да гарантират безопасността на пътуващите.

"Това е най-модерният тунел и най-дългият тунел в България. Отговаря на всички национални изисквания, еврокодове и стандарти. В него са изградени 14 системи за сигурност, за мониторинг, за контрол и управление на трафика. Също така съоръжението разполага с четири свързващи галерии - две пешеходни и две автомобилни. Има 107 камери за видеонаблюдение, аудио оповестяване. Това обособява безопасното и сигурно пътуване през тутела", коментира създателят на тунела инженер Красимир Найденов.

Използвани се много нововъведения в изграждането на съоръжението, подчерта инж. Найденов.

Едно съоръжение, което всички пътуващи от София към Гърция и обратно очакваха с години, днес ще бъде пуснато в експлоатация. Официалната церемония започва в 16.30 ч. Очаква се движението да бъде пуснато следобед.

Съоръжението разполага с интелигентна трафик система, която разпознава различни ситуации и активира необходимите трафик планове в движение. След като бъде пуснато за движение, трасето от новия участък на АМ „Струма" ще пести на пътуващите от и за Гърция около 10 минути и часове чакане по тапите, които редовно се образуват през уикенда и летните месеци.

"Около две или три задръствания ще спестим. Защото при слизането от автомагистралата имаме едно кръгово кръстовище. След това имаме второ кръгово. След това на влизането в Симитли за трети път се получаваше това нещо. Вече няма да го има. При продължение на автомагистралата, директно автомобилите ще продължават посока Петрич, а към Банско ще се качват по моста", заяви Георги Бълзаков, пътен експерт.

За да бъде завършена изцяло магистрала „Струма" е необходимо да бъдат изградени още 22 км път през Кресненското дефиле. Кога това ще стане не е ясно, тъй като екологични организации продължават да настояват участъка да бъде извън дефилето.

Автор: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легенда на германския национален отбор по футбол почина на 63 години
Легенда на германския национален отбор по футбол почина на 63 години
Левски се разделя с Дарлан, полузащитникът ще играе в Китай
Левски се разделя с Дарлан, полузащитникът ще играе в Китай