НОВИНИ

Как се готвят за празника в Центъра за временно настаняване в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 24.12.2020
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Бъдни вечер и Коледа в Центъра за временно настаняване на деца и семейства в Пловдив са повод хората там да благодарят на дарителите, които се грижат за изхранването им през цялата година. Настанените в социалното жилище са останали без дом, но трудностите не са ги пречупили. А с усилията на социалните работници се опитват да се върнат към обичайното си ежедневие.

И в центъра за временно настаняване цари суетене характерно за всеки български дом в часовете преди Бъдни вечер.

"Подготвяме пълнени чушки с боб и лютеница, фасулена чорба, момичетата сгъват сарми, Даниела пък прави една страхотна содена питка", разказа социалният работник Снежана Иванова.

Край масата днес са събрани хора с различни съдби. В центъра могат да останат три месеца, а през това време екипът им помага да намерят работа и да си стъпят на краката.

"В рамките на тези три месеца ако те успеят да си спестят паричките, след това ще могат да си намерят квартира на свободен наем, но има и такива хора, които няма как да работят, има онкоболен мъж, няма как да работи", допълни Снежана.

Даниела е майстор на празничната питка. В центъра тя и съпругът й намират подкрепа в грижата за двете им деца. Дъщеричката им е с детска церебрална парализа. Благодарение на рехабилитацията, която провеждат, състоянието й се подобрява. Скоро ще има и нови обувки.

Пандемията оставя бащата на Катя без работа. Момичето мечтае да стане народна певица.

Дарителите са невидимият помощник на екипа. Фирми осигуряват хляб, хранителни магазини доставят пакетирани продукти, но най-многобройни са помощите, които идват от обикновени граждани. Жена от София плаща допълнителните уроци по пеене на Катя.

"Тя учи в музикално училище, но тази прекрасна наша дарителка осигури допълнително нейното развитие", каза управителят на центъра Мирослава Гечева.

В условията на пандемия настанените в центъра се събират всички заедно за първи път, с надежда за здрава и по-добра 2021 година.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравко Здравков се завърна в Лудогорец
Здравко Здравков се завърна в Лудогорец
Левски: Благодарим ви, че преминахме заедно през най-трудните мигове в нашата история
Левски: Благодарим ви, че преминахме заедно през най-трудните мигове в нашата история