Днес е Бъдни вечер. На днешния светъл християнски празник семейството се събира около трапезата, на която задължително има нечетен брой постни ястия - традиция, съхранена и до днес.
Празниците носят един особен дух, една особена магия, защото има повод семейството, близките да се съберат на една трапеза и разбира се, всеки един празник има своите обичаи и своите обреди.
Най-възрастният от семейството прикадява с лемеж, върху която се слага разпалена жар, софрата, която е сложена на пода върху слама. На нея присъстват постните ястия, защото това е последната постна вечеря - обясни в "Денят започва" уредникът на Етнографския музей във Варна Дияна Тодорова.
Задължителните ястия във Варненския край са ошав, боб, а в Провадийско се прави варено жито, което се слага на трапезата. Интересно ястие е баклата, която се сварява и се прави на каша. В градска среда на софрата задължителни са лозовите сарми с пожеланието да се навива късметът така, както са навити и сармите.
"На питката се изобразяват различни символи, свързани с основните поминъци - със земеделието, животновъдството, соларни символи. Замесва се от най-възрастната жена в дома, която умее да прави обредните фигури", разказа още Дияна Тодорова.
Отделно се прави вид превит кравай.
Най-очаквани в Бъднивечерската нощ са коледарите - ергени или млади женени мъже, облечени в най-хубавите си дрехи. Най-интересна е украсата по калпаците на мъжете.
Репортер: Нивелина Няголова
След репортаж на БНТ: Купиха климатици за концертната зала на училище "Луи Брайл"
В Генерал Тошево привличат медици и учители чрез стипендии за дефицитни специалности
Столичната община въвежда зелен билет за градския транспорт от 20 до 22 декември
Приключиха консултациите при президента, връчва проучвателен мандат след Нова година
Задържани за измама: Българи създали фалшив QR код за плащане на паркинги