НОВИНИ

Започна ремонтът на църквата "Света Петка" в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 24.12.2020
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Започна дългоочакваният ремонт на църквата "Света Петка” в Русе, която от десетилетия се руши. Тя е построена през 1943 г. и с времето сградата застрашително потъва. Сега ще бъде изцяло реконструирана с европейски средства по трансграничен проект с Румъния и с финансова помощ от държавата.

Храмът "Света Петка” е умалено копие на златната църква във Велики Преслав, строена от цар Симеон. Близо 80-годишната сграда обаче пропада ,защото е построена върху льосова основа. Десетилетия наред и свещенослужители, и миряни се надяваха да се осигурят средства за основен ремонт.

"Чакаме този момент отдавна. Това свято място за Русе и за квартала - много занемарена история. Просто се радваме, че започнаха нещата да се случват", коментира Наско Кръстев.

"До последно се мъчехме, не стигаха парите, а на мен това ми беше болно, че църквата ще се събори", заяви отец Веселин Великов.

По проекта са осигурени близо 1,6 млн. лева. Вече е започнало укрепването на конструкцията на сградата.

"За жалост излизат доста неща, които нямаше как да бъдат предвидени в проекта и парите са недостатъчни. Отвън се оказа, че църквата е много компрометирана. Стъпалата отдолу бяха изцяло кухи", допълни отецът.

Допълнително финансиране е осигурено и от държавата. Така средствата за реконструкцията са около 2 млн. лв.

"Канализация ще има, досега църквата е нямала канализация, толкова години карахме с кофите", каза още отец Веселин Великов.

На по-късен етап ще бъдат реставрирани стенописите и иконостасът. Ще се изгради и отделен параклис с постоянна експозиция на интересни църковни реликви. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е година и осем месеца.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един специален Дядо Коледа обикаля Горна Оряховица с кауза
Един специален Дядо Коледа обикаля Горна Оряховица с кауза
Митрополит Йоан: В скръбта да бъдем търпеливи, а в молитвата постоянни
Митрополит Йоан: В скръбта да бъдем търпеливи, а в молитвата постоянни