НОВИНИ

Митрополит Йоан: В скръбта да бъдем търпеливи, а в молитвата постоянни

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 24.12.2020
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Това, което се случи по света, се случи и в нашата държава, и то рефлектира в цялото ни общество и във всяка една човешка личност. Изминаващата година не е лека, но когато отваряме книгата за живота на Исус Христос, разбираме, че не трябва да се оплакваме.

Това каза за "Денят започва" Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Той припомни всички моменти от живота на Спасителя, свързани с лишения, гонения, мъчения и смърт в името на спасението на човечеството, и отново повтори, че трябва да не се отчайваме.

"Съществено е, че православните храмове не бяха затворени и това беше един много важен акт, който се случи преди Великден и оттогава до този момент всеки имаше възможността със своята свобода на вероизповед да отиде в храма Господен и да моли Бог както за своето спасение, така и за своето здраве, а също и на своите близки", отбеляза митрополит Йоан.

Пандемията ни изправи пред множество изпитания. Загубата на човешки животи е изключително тежка. Затова в тези моменти е "важно да не угасваме духа, да имаме сърдечна, искрена, непрекъсваема молитва. Отслужването на Светата божествена литургия в църквата всеки ден е много важно - защото тя е молитва за целия свят".

Митрополит Йоан увери, че предписанията за неразпространението на коронавируса ще бъдат спазени и сега, по време на рождественските празници. Създадена е организация за това. Освен това християните имат самосъзнание и доказаха това.

"Тези дни са изява на човешко искрено добротворно съществуване и изява на любов към Бога и към ближния. Така че на всички пожелавам най-вече здраве, да имат утехата и радостта от рождението по плът на нашия Спасител и да осъзнават, че всички са под Бога и нищо не става без неговата блага воля. Радвайте се, независимо от скръбните обстоятелства. В скръбта да бъдем търпеливи, а в молитвата постоянни", благослови митрополит Йоан.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонтът на църквата "Света Петка" в Русе
Започна ремонтът на църквата "Света Петка" в Русе
Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото
Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото